Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta, nu får Markus sällskap av lillbrorsan

Fotbollsdomaren Markus Strömbergsson känner de flesta till.

Nu är det dags att lära sig en ny Strömbergsson.

Lillebror Martin, 32, gör nämligen allsvensk domardebut på söndag.

Annons

Det är på Grimsta IP som Martin Strömbergsson ska ta sina första steg som allsvensk domare när Brommapojkarna tar emot Halmstad.

– Men min målsättning är att bli ordinarie i superettan till säsongen 2011, säger Martin vars match på söndag är en så kallad provmatch.

Tio matcher i just superettan är vad Martin har dömt så här långt den här säsongen.

– Jag trodde aldrig jag skulle få en provmatch så här fort, säger Martin som så sent som 2007 dömde i division 3.

Men vägen till allsvenskan har varit plågsam för Martin Strömbergsson. Han har dragits med en hälskada och var väldigt nära att sluta för ett år sen.

– Jag gick steg fem på domarutbildningen 2004, men blev skadad och blev borta 05–06. 2007 började jag döma i trean och gjorde tre provmatcher i superettan förra säsongen när jag blev skadad igen. Då var jag riktigt less på skadorna och tänkte lägga av. Hade inte Bosse (Karlsson, Ordförande för elitdomare) gett mig moroten att få chansen i superettan och allsvenskan hade jag nog slutat, berättar Martin.

Efter sex olika läkare och minst lika många metoder för att få det bra har nu till slut blivit precis det – bra.

Att göra en provmatch ger vissa privilegier som vanliga domare inte får.

– Jag har fått valt assisterande domare själv och det är två stycken som jag dömt med tidigare.

– Haha, nä, brorsan är den sämsta linjedomaren i distriktet. Vi har väl det ryktet om oss att vi inte är så bra assisterande domare, vi var väl för nyfikna på vad som hände på planen.

Matchen mellan Brommapojkarna och Halmstad är viktig för båda lagen som har hamnat i dålig form. Halmstad har inte vunnit sen 10 maj. Fem oavgjorda och tre förluster har kommit sen dess. För BP har det blivit sex förluster och bara en seger på de tio senaste matcherna.

– Det gäller att döma som vanligt. Man kommer väl kanske vara lite spänd, men det ska man väl vara när det är debut, säger Martin som liksom i alla andra matcher kommer bedömas av en domarkontrollant.

– De kollar på allt, från hur man springer till hur kommunikationen med spelarna är till hur man sköter regeltolkningar.

Brorsan Markus har varit med om många matcher och kontrollanter i dem och är förstås nöjd över att Martin nu ska göra debut i Sveriges högsta fotbollsserie.

– Jag är en stolt storebror och det är jättekul för honom.

– Nä, hade han inte dragit på sig sin skada hade han kanske gjort debut innan mig.

Senast ett brödrapar dömde i allsvenskan vid samma tillfälle var 1960–63 när Västeråsfödda Folke och Yngve Johansson dömde. Nu, 46 år är det dags igen – med två Gävlebröder i huvudrollerna. Och bröderna kommer faktiskt att döma samtidigt, även om det inte är på samma ställe. På söndag är Strömbergsson domare i två tredjedelar av allsvenskans matcher, för samtidigt som Martin blåser igång BP–Halmstad gör Markus detsamma i Kalmar i toppmatchen där Elfsborg kommer på besök.

Annons