Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tore har spionerat på hemliga laget

Colombia besegrades utan övertygelse – i morgon ställs det svenska damlandslaget inför ännu en tuff kamp.
Då har Gävlebon Tore Lennartsson, damlandslagets spion, specialstuderat motståndaren Nordkorea.
Och som dessutom passar på att hylla Gefle IF.
– Det är fantastiskt att det går så bra för GIF, säger Sverigespionen Tore Lennartsson direkt från fotbolls-VM i Tyskland.

Annons

Tore Lennartsson har goda erfarenheter från fotboll – han var med som spelare och tog Gefle IF upp i allsvenskan 1982 och spelade en längre tid med Örebro SK i allsvenskan. Nu är han bosatt i Gävle och är bland annat aktuell som en av kandidaterna till ny kultur- och fritidschef i Gävle kommun.

Men 58-åringen är fåordig då det kommer på tal.

För tillfället är han idrottslärare på Borgarskolan med inriktning mot fotbollssidan, där han för övrigt har god kontakt med GIF-tränaren Pelle Olsson.

Lennartsson passar då på att hylla GIF då Sporten får kontakt med honom i tyska Augsburg – där han befinner sig tillsammans med det svenska damlandslaget under fotbolls-VM.

– Det är fantastiskt att det går så bra för Gefle, jag har ett säsongskort och har varit på många matcher den här säsongen. Jag är imponerad över dem, säger Lennartsson vars dotter Moa spelar i Huges division 2-lag, som också gör bra ifrån sig den här säsongen.

I takt med att Gefle levererat poäng efter poäng under våren har Tore Lennartsson gjort sitt för att ge de svenska damerna de bästa förutsättningar i morgondagens VM-möte med Nordkorea.

– Jag har som sagt följt Nordkorea under våren, sett sju-åtta matcher på dvd och tre matcher live, berättar Lennartsson för Sporten.

Senast såg han Nordkoreas möte med USA i tyska Dresden – och han hyllar de nordkoreanska spelarna trots 2–0-förlusten.

– Det var en väldigt, väldigt underhållande match och Nordkorea gjorde trots förlusten en bra match mot ett av världens bästa lag.

• Vilka är Nordkoreas styrkor?

– De är tekniskt väldigt duktiga och är ett passningsskickligt lag som är starka på många positioner.

Svenskorna vann med knappa 1–0 mot Colombia i den första gruppspelsmatchen – men morgondagens match mot Nordkorea väntas bli ännu tuffare.

– Det var en jämn match mot Colombia, det kommer bli ett svårt möte med Nordkorea också och en jämn match är att räkna med även där, tror Lennartsson.

• Kommer svenskorna att få agera annorlunda i den här matchen?

– Det är ingenting som jag fokuserar på, det är förbundskaptenen Thomas (Dennerby) och Ann-Helen (Grahm, ass. förbundskapten) jobb att sköta det taktiska på matcherna. Jag lägger fram den information som jag fått från de matcher jag studerat.

Vinst, åtminstone inte förlust, är givetvis viktigt i Sveriges andra gruppspelsmatch – då målskillnaden inte blev överflödig mot Colombia.

En spelare att ha extra mycket koll på i det nordkoreanska laget är den centrala mittfältaren Jo Yun-Mi – som dessutom blev utsedd till den bästa spelaren under fjolårets Asian Cup.

– Det är en väldigt skicklig spelare som Sverige måste se upp med, fortsätter Lennartsson.

• Är det något Sverige kan utnyttja hos Nordkorea – som någon svag punkt?

– Nej, det finns inga egentliga svagheter hos dem, de är välorganiserade både offensivt och defensivt.

Mer läsning

Annons