Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre damlag läggs ned i Gästrikland

2015 – då ska Gästrikland ha ett lag högt upp i damfotbollens seriesystem. Minst i division 1.
Gestriklands fotbollförbund har inlett en ny elitsatsning.
Samtidigt som tre föreningar nu lagt ner sin seniorverksamhet.

Annons

”Damelit 2015” heter det nyligen startade projektet som ska föra ett gästrikelag upp i seriesystemet.

Förbundet hoppas om fem år ha ett lag i minst division 1, rent av till och med i allsvenskan.

– Vi vill se över föreningsutvecklingen, få med hela bredden och ha en kontinuerlig dialog med föreningarna. Det krävs ett större samarbete mellan klubbarna för att utvecka den lokala damfotbollen, säger Örjan Ohlström, ordförande i Gestriklands fotbollförbund.

Han vill att klubbarna ska lyckas behålla talangerna, men vet ännu inte om det innebär ett helt nystartat damlag eller om något befintligt ska omorganiseras.

– Det är det som är oklart just nu. Hur vi ska organisera det här i framtiden. Projektet pågår för fullt, men utmaningen är att höja standarden för damfotbollen i Gästrikland och slussa talangerna i rätt riktning. Samt att lyckas skapa en administrativ styrka i en förening, säger Ohlström.

– Klubbarna måste också se längre, skapa en plattform för spelarna. Det är där det brister i dag.

Men mitt i satsningen väljer nu tre föreningar att lägga ner sin damverksamhet på seniornivå. IK Sätra, Gefle IF och Hagaström SK. Konsekvensen av det blir att det kommer att spelas en miniserie i division 3 alternativt utebliven division 4-serie.

• Är det ett bakslag för det här projektet?

– Nej, det är något vi måste finna oss i. Sånt händer. Dessa lag kan mycket väl komma att starta upp verksamheten igen och det här är en långsiktig satsning som inte påverkas av detta.

Mer läsning

Annons