Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft läge för IFK Gävle

IFK Gävle ramlade ur division 1 med dunder och brak i höstas. Och när laget nu ska börja om i tvåan har spelarflykten varit stor. I nuläget har laget bara 14 utespelare.
– Det finns för få spelare i det här distriktet som vill bli bra, säger tränaren Jocke Carlson.

Annons

IFK Gävle har tappat hela tio spelare inför den kommande säsongen och man har endast värvat fyra nya tjejer till laget. Truppen ser väldigt tunn ut och man har endast 18 spelare varav fyra är målvakter, dessutom är alla spelarna väldigt unga.

Man kan ju undra hur tufft IFK Gävle kommer att få det i division 2 med tanke på alla spelare som lämnat klubben. Tränaren Joacim Carlson är kritisk men ser inte den tunna truppen som ett problem.

– Det finns för få spelare i det här distriktet som vill bli bra. Men nu har vi en trupp som vill träna och bli bra på att spela fotboll. Jag räds inte den här situationen, med hård träning och en bra sammanhållning så kommer det att gå bra.

Jocke Carlson tycker att fotbollförbundet är för snällt vad det gäller damfotbollen. Han tycker att man bör utbilda tjejer som spelar fotboll på ett bättre sätt. Han söker efter spelare som strävar efter att bli bra på fotboll och som verkligen vill någonting med sin karriär. Han vet också vad som krävs för att bli en bra fotbollsspelare.

– Damerna är väldigt outbildade i det här distriktet. Jag har ju fått chansen att spela i Gefle IF när dom gick upp från division 2 till division 1 så jag vet vad som krävs. Det finns liksom inga genvägar, man måste träna hårt, konstaterar Carlson.

Så att många spelare har lämnat IFK Gävle ser inte Jocke Carlson som någonting negativt, han tycker bara att det är roligt med spelare som går till klubbar i de högre divisionerna. Han anser att det är ett bevis på att IFK Gävle lyckats utveckla dem på ett positivt sett. Men samtidigt hade han gärna sett att spelarna stannat i IFK Gävle, vilket flera funderade på att göra också till en början.

Men nu ser Jocke Carlson framåt i stället:

– Nu satsar vi långsiktigt. Om några år ska vi vara bäst i det här distriktet. Sen om Huge eller Valbo kommer före oss under någon säsong nu, det bjuder jag på. Vi har unga spelare som kommer att utvecklas, säger Carlson.

Totalt spelar fyra gästrikeklubbar i damtvåan den kommande säsongen. Förutom IFK Gävle kommer IK Huge och Valbo att spela i den norra svealandsserien, medan IK Sätra dragit nitlotten och som nykomling får längre resor med spel i division 2 södra Norrland.

Av dessa kan man konstatera att Valbo är den klubb som värvat hårdast. Sju nya spelare har tillkommit och endast två stycken har gått till andra klubbar. Valbo har också två spelare som fått barn men som kommer tillbaka senare under sommaren.

Mer läsning

Annons