Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksam straff skickade SIF ur cupen

Scenariot känns igen från den allsvenska premiäromgången.
SIF åkte ur Svenska cupen på en tveksamt dömd straff.
– Det här är frustrerande, sa målvakten Peter Bergqvist efter 2–0 (0–0) till Syrianska på Jernvallen.

Annons

Aldrig har väl handsregeln varit så omdiskuterad som nu.

Och här kommer nästa inlägg i debatten.

SIF hade hållit hyfsat jämna steg med superettannykomlingen Syrianska när bortalaget fick en hörna en kvart in i andra halvlek. Nånstans inne i straffområdet träffade bollen en SIF-arm – och domaren Fredrik Lundberg blåste direkt.

Peter Bergqvist var en av dem som ifrågasatte beslutet mest, men hur han än protesterade fick han se Dennis Velic placera in 1–0.

Bergqvist fick prata av sig även efter matchen:

– Domaren sa att man inte har handen placerad så högt uppe när man spelar fotboll, men jag håller inte med. Det beror helt på situationen. Det vore nog bättre om det blev straff varje gång bollen träffar en hand. Som det är nu vet man varken ut eller in, och det är frustrerande när dom blåser straff i såna fifty-fifty-situationer.

Och inte blir det bättre av att en match glider en ur händerna i samma ögonblick. Luften gick ur SIF – som släppte in 2–0 fyra minuter senare.

– Det kändes inte som nån överraskning när det målet kom, menade tränaren John Wall, som kommenterade straffen så gott han kunde.

– Av det jag kunde se från min position tycker jag den påminner starkt om den som Helsingborg fick mot Göteborg i måndags. Och visst blir den väldigt avgörande. Om vi hållit i en stund till hade vi kanske kunnat sticka upp och störa Syrianska.

Möjligt, men inte troligt,

Syrianska var något starkare, vårdade bollen lite bättre, utan att på nåt sätt vara överlägset.

– Kanske är det också så att vi måste dra lärdom av det här och kunna resa oss efter en motgång som det där 1–0-målet, sa Wall.

SIF ställde upp med fem man på mitten och Shiri Dadgar ensam på topp, kanske för att täppa igen på mitten men möjligen också för att man faktiskt inte har så många anfallare i dagsläget.

– Tanken är att vi ska kunna skifta från 4–5–1 till 4–4–2 när vi går till anfall. Vi lyckades inte riktigt med det i dag, sa John Wall, som ändå gladdes över att tidigare knäskadade Anders Stenström gjorde ett kort inhopp i kedjan mot slutet, hans första match på ett halvår.

– Han ska genomgå ett sista test efter påsk, sen hoppas jag att han är att räkna med på allvar.

Längst bak kommer rutinerade Peter Bergqvist helt klart att få en nyckelroll i årets ungdomliga SIF.

– Han kommer att gagna och gynna oss, sa Wall.

SIF spelar genrep mot Karlslund på söndag och sedan väntar seriepremiären mot Falun hemma 18 april.

 

Mer läsning

Annons