Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgifter: Janne Andersson tar över efter Erik Hamrén

/
  • Janne Andersson med Lennart Johanssons pokal efter Norrköpings SM-guld i höstas.

Janne Andersson förde IFK Norrköping till SM-guld i fjol. Nu blir han förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.
Förbundsstyrelsen fattade beslutet på tisdagen och håller presskonferens på torsdagsmorgonen.
– Det är jätteroligt, men vi får prata mer om det i morgon. Det var inte meningen att det skulle komma ut, säger Andersson.

Annons

Läs också: Bekräftat: Erik Hamrén slutar efter EM

TV4:s Fotbollskanalen var först med nyheten. Svenska fotbollsförbundet bekräftade den strax efter klockan 20 på onsdagskvällen. IFK Norrköpings guldtränare Janne Andersson tar över landslaget efter Erik Hamrén. Han tillträder efter EM i Frankrike i sommar.

"Svenska Fotbollförbundet bekräftar att förbundsstyrelsen i går (tisdag) enhälligt ställde sig bakom förslaget att utse Janne Andersson till ny förbundskapten för herrlandslaget", skriver förbundet på sin webbplats.

Säger ingenting

Andersson firade nya jobbet och den allsvenska segern mot Kalmar FF, 4–1, med att vara så gott som tyst:

– Jag säger ingenting. I dag pratar jag om Norrköping. Jag har satt munkavle på mig själv. Det här var inte meningen, det skulle komma ut i morgon. Då tar vi det i morgon.

Din största dag som tränare?

– Nja, jag har ju vunnit större än 4–1.

Ska du till EM i sommar?

– Jag har inga biljetter, jag får gå ut på Blocket och leta.

Hur länge har du vetat om att jobbet är ditt?

– Vi tar det i morgon.

Han tyckte inte att det var svårt att koncentrera sig på hemmapremiären i allsvenskan när nyheten briserade på onsdagseftermiddagen.

– Inte alls, det är ett så roligt jobb jag har. Det var lite rörigt ett tag inför, men sedan blev det bra. Jag tycker också att killarna visade en skön attityd, vilket gladde mig mycket.

Kalmar FF:s tränare Peter Swärdh verkade belåten med beslutet att göra Janne Andersson till förbundskapten.

– Jag får passa på att gratulera honom till både segern och det nya jobbet.

Andersson håller presskonferens på Friends Arena i Solna klockan 9.45 på torsdagen i sällskap av förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Erik Hamrén meddelade i februari att sommarens EM-slutspel i Frankrike blir det sista som förbundskapten. Sedan dess har Svenska fotbollförbundet arbetat för att hitta en ersättare som ska leda landslaget i höstens VM-kval. Och valet har alltså fallit på Janne Andersson.

TV: Förbundskapten Hamrén hoppades på storslam för fotbollen

Ett bra val enligt Norrköpings landslagsanfallare Emir Kujovic:

– Han är lite underskattad. Det är ordning och reda med honom och han har utvecklat spelet de senaste åren. Det är en bra människa också, säger han till C More.

Lagkaptenen Andreas Johansson var något splittrad.

– Han är väl värd jobbet. Sedan är det tråkigt för oss att förlora honom. Jag har känt honom i större delen av mitt liv och vi har kunnat prata om annat än fotboll.

– Han är en fantastiskt duktig tränare. Han har tagit fram unga spelare i Norrköping och nu står landslaget inför samma uppgift. Janne står mycket för mod, att låta spelarna våga. Jag tror att han kommer att passa alldeles utmärkt som förbundskapten.

Janne Andersson gjorde mittfältaren Johansson till mittback. Det var en av grundbultarna i förra årets guldbygge. Då sade Andersson att Johansson var landslagsmässig.

Kommer din chans nu?

– Han har ju pratat länge om att jag ska vara med i landslaget, så vi får se vad han tar för beslut, säger Johansson och skrattar.

Andersson, 53 år, har tidigare varit tränare för bland annat Halmstad och Örgryte. Sedan 2011 har han jobbat i IFK Norrköping och förra säsongen ledde han laget till det första SM-guldet på 26 år.

Han har ett utgående kontrakt med klubben.

Han har ett utgående kontrakt med den allsvenska klubben och ska enligt TV4:s Fotbollskanalen inte ha varit intresserad av att förlänga.

Under upptaktsträffen sade han följande om sitt avtal:

– När och om jag gör det (förlänger) kommer vi tala om det. Vi får se, sade han till TV4 Fotbollskanalen.

Tidigare fick han svara på frågan om förbundskaptensjobbet, då till CMore:

– Jag vet inte om jag är någon kandidat, det var väl någon dåre som föreslog att jag var ett alternativ, sade han.

– Det är ingenting jag bryr mig om, det är IFK som gäller.

Mer läsning

Annons