Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör lite regn när poängen droppar in...

Vad är väl en regnig eftermiddag på Måsberget? Den kan ju vara alldeles dötrist och långtråkig…och alldeles, alldeles underbar. I alla fall för ett hårt kämpande Brynäs IF som efter 1–0 mot Hudiksvall i går nu har häng på mittenlagen i division 2 södra Norrland. – En lättnad, säger tränaren Dennis Berglund.

Annons

Brynäs inledning på höstsäsongen börjar mer och mer likna en askungesaga. Det hemmalag som inte tog en enda seger på hela våren har nu tagit två raka och bärgat sju av nio poäng på de tre höstmatcher man spelat. När slutsignalen ljöd mot Hudiksvall innebar det inte bara den andra segern på en vecka, det innebar även att Brynäs äntligen börjat få utdelning för det slit man lägger ner. För det var inte genom skönspel man bärgade de tre poängen i går.

Det som istället grundlade segern var ett mycket stabilt hemmaförsvar. Det var lika svårt för Hudiksvall att hitta ytor som det var för åskådarna att hitta en torr fläck i ösregnet.

– Hela backlinjen kändes som i segern mot SIF senast. Vi har hittat varandra, det fungerade jättebra, säger planens bäste spelare, Brynäs mittback Henrik Nilsson.

Trots en bra start från bortalaget blev det aldrig några farligheter i Brynäs straffområde.

– Hudiksvall var totalt ofarligt. Vi fick styra matchen mest hela tiden, säger Dennis Berglund.

I ärlighetens namn var det dock inte bara bortalaget som var ofarligt i första halvlek. Den blöta planen gjorde att en av Brynäs viktigaste detaljer i anfallsspelet, kortpassningsspelet, blev till en uppvisning i missar. Anfallarna Wallace da Silva och Nermin Celjo fick frustrerat se på medan allt för branta bollar stack iväg i det våta gräset.

– Yttermittfältarna fick inte fast bollen som vi ville, och då blir det svårt. Det var mycket nerver och många dåliga beslut. Vi skapade inte mycket alls, säger Dennis Berglund.

En kvart in på andra halvlek kom det matchavgörande målet. Hudiksvall slog en misslyckad hörna och Brynäs Omar Guidji snappade upp bollen på högerkanten på egen planhalva. Han satte full fart, ensam mot fyra Hudikförsvarare i vad som såg ut att vara ett hopplöst kontringsläge. Försvararna fokuserade alla på Guidji och missade att Nermin Celjo kom löpande på vänsterkanten.

Lyftningen från Guidji mot Celjo såg för ett ögonblick ut att bli för kort när Hudikmålvakten Niclas Larsson gick ut för att skära av vinkeln. Men Larsson missbedömde studsen och kom på mellanhand. Istället kunde Nermin Celjo enkelt placera in 1–0 i öppet mål.

– Vi har en offensiv uppställning på hörnorna på vår planhalva, det är så där ska vi ställa om, säger Dennis Berglund.

Efter Brynäs ledningsmål försökte Hudiksvall flytta upp spelet. Men Brynäs försvar var omutligt och det blev aldrig mer än några halvchanser.

– De slog mycket långbollar och det är ju tacksamt för oss i försvaret, säger Henrik Nilsson.

Segern innebär att Brynäs lämnar bottenkollegan Hudiksvall tre poäng bakom sig och att man nu har häng på Västerås och Heby ovanför kvalstrecket. Räkna med en stor lagfest om man fixar målet att klara sig kvar. Kanske en bal på slottet?

Brynäs–Hudiksvall 1–0

(0–0)

Andra halvlek:

1–0 (62) Nermin Celjo.

Hörnor:

3–5 (1–3).

Varningar, Brynäs:

Henrik Nilsson, Andreas Hillgren.

Domare:

Anders Karlsson, Tystberga.

Publik:

164.

Så här spelade Brynäs:

Martin Sundström – Andreas Hillgren, Henrik Nilsson, Ola Jonsson, Boris Jordan – Omar Guidji, Eldar Abdulic, Pelle Carlsson, Zohair Tehini (Fredrik Luthbom, 81) – Wallace Da Silva, Nermin Celjo (Viktor Lundberg, 64).

Brynäs tre stjärnor

3: Henrik Nilsson, b

2: Omar Guidji, mf

1: Nermin Celjo, f

Annons