Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska betala för värmen på Träffen?

IK Sätra och Gävle kommun lade konstgräset på Träffens IP tillsammans.
Nu är frågan vem som ska betala för att hålla den uppvärmd.
– Sätra kan inte ta hela kostnaden längre, det funkar inte, säger föreningens ordförande Tore Åberg.

Annons

När Träffens IP byggdes om 2004 blev det den första idrottsplatsen i kommunen med tredje generationens konstgräs. Sju miljoner kronor investerades, varav Gävle kommun stod för fem och IK Sätra, som fick ett driftsansvar, för de resterande två miljonerna.

I och med att man byggde planen tillsammans tycker Tore Åberg gott att kommunen kan vara med att betala för uppvärmningen, som varit en förlustaffär på cirka 200 000 kronor per år alltsedan ombyggnationen. Ett dygn med värmen igång kostar 7–10 000 kronor.

– Vi kan inte ta ut den kostnaden på småklubbarna som vill hyra in sig för då har ingen råd att vara här. Och det kan inte vara meningen att Sätra ska bjuda på alltihopa, säger han och påminner om att föreningen har haft stora kostnader ändå i efterdyningarna av den anlagda brand som ödelade förråden på Träffen för ett år sedan.

På måndag ska han träffa tjänstemän på Kultur och Fritid för att diskutera frågan, innan dess vill han egentligen ligga lite lågt för att inte förstöra en eventuell förhandling.

Klart är i alla fall att det vore konstigt om Träffen, som tillsammans med Strömvallen är den enda konstgräsplanen med värme, inte användes under försäsongen, när nu möjlighet finns. Inte minst med tanke på den befintliga trängseln på Strömvallen. Där prioriteras GIF:s egna lag, samt herrlagen i division 3 och damlagen i division 2.

Björn Engelaar är tränare i division 4-laget Hille IF, som fått en träningstid i veckan på Nynäsvallen, och han blir orolig när han ser snön falla och vintern befaras bli lång.

– Vi har fått tider med start 9 mars och då vill man veta att det fungerar. Om inte Träffen värms upp, var ska vi träna då, frågar han sig och intygar att han långt ifrån är ensam om sin oro.

Lars-Göran Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har inte informerats ännu, men säger att det generellt sett ska mycket till för att en icke budgeterad kostnad ska godkännas.

– Därmed inte sagt att det är omöjligt.

Han erinrar också om att det var IK Sätra självt som lade värmen under planen och som skulle finansiera det på egen hand genom uthyrning.

Men helt kört för spel på Träffen är det inte.

– Vi plogar planen, det är mer än vad kommunen gör på Nynäs, och är det bara hyfsat väder så går det att spela, säger Tore Åberg.

Men självklart vill han helst av allt ändå slå på värmen. Frågan är bara vem som ska betala för det?

Mer läsning

Annons