Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP-kvinna hoppar av efter schism

Folkpartiet i Sandviken skakas av en intern schism ett halvår före valet.

Helena Sjöberg, tilltänkt som partiets nästa oppositionsråd, anser sig ha blivit öppet motarbetad och lämnar omedelbart alla kommunpolitiska uppdrag.
Slutar gör också Pernilla Newman, som kallar Folkpartiet i Sandviken för en gubbklubb.

Ryktet om splittring inom Folkpartiet i Sandviken har gått under de senaste månaderna. På partiets officiella hemsida har det också funnits uppgifter som bekräftat intern oenighet i den högaktuella frågan om hur kommunen sköter Göransson Arena AB.

Efter ett nomineringsmöte i måndags kväll valde Helena Sjöberg att omedelbart lämna sina kommunpolitiska uppdrag och inte stå till förfogande inför valet.
Den 45-åriga ekonomen och gymnasieläraren har länge ansetts som självskriven som oppositionsråd och partiets nya ansikte utåt efter Nils-Gunnar Kempe, som väntas sluta under nästa mandatperiod.

Saknar stöd
Men i provvalet kom Helena Sjöberg bara på delad femte plats. Därmed ansåg hon inte att hon hade tillräckligt starkt stöd för att kunna motivera sig att fortsätta. Direkt efter mötet bestämde hon sig för att lämna kommunpolitiken.
– Det handlar både om personliga konflikter och om hur vi ska driva den liberala politiken. Jag tycker att vi ägnat oss för mycket åt opposition i stället för att driva våra egna frågor, säger hon om den interna schismen som nu kommit fram i öppen dager.

Helena Sjöberg anser sig ha blivit öppet motarbetad och smutskastad av flera personer i den lokala partiledningen, däribland ordföranden Alf Olsson. Som exempel nämner hon bristande stöd från partikamraterna i Sandviken när länets folkpartister i höstas skulle sammanställa riksdagslistan.
– Jag är en drivande kvinna som säger vad jag tycker och det finns uppenbarligen personer som inte uppskattar det.

Enligt vad Arbetarbladet erfar har Helena Sjöbergs roll som styrelseledamot i Göransson Arena AB också varit internt kontroversiell. Kritik mot arenastyrelsen har uppfattats som känslig och svår att hantera eftersom den slagit tillbaka mot en av partiets egna. Det har också funnits partimedlemmar som tyckt att de fått otillräcklig information om vad som hänt i bolaget via Sjöberg.

Pernilla Newman, FP-politiker som sitter i kunskapsnämnden, har även hon beslutat sig för att lämna partipolitiken på den kommunala nivån. Hon kallar Folkpartiet i Sandviken för en gubbklubb och säger att hon inte vill fortsätta lägga tid och kraft på sådant som inte ger positiv energi tillbaka.
– Helena Sjöberg har blivit illa behandlad. Det här är en ren könsfråga och ingenting annat, säger Pernilla Newman.