Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP vann Städkrig i Hofors

/
  • Avbröts. Mitt i städningen kom Hoforshus vd Christian Rickardsson förbi och sa att Folkpartiet och de boende bara fick rensa ogräs och inte måla eller spika staket. På bilden syns förutom Arne Evertsson och Bojan Petrovic även Peter D Hillblom och Anna Magnusson.
  • Hjälpte till. Sjuåriga Anton Jönsson rensade ogräs med stor energi. Ett år äldre storebrorsam Ludvig skulle gärna vilja ha en större klätterställning på lekplatsen.

Det råder städkrig i Hofors sedan främlingsfientliga Svenskarnas parti erbjudit sig att fixa i ordning lekplatsen på Storgatan som kommunala Hoforshus låtit förfalla. I går passade Folkpartiet och de boende i husen omkring på att städa lekplatsen först.

– Vi vill inte ge dem chansen att plocka politiska poäng på något sådant här, säger folkpartisten Bojan Petrovic.

Annons

Boende på Storgatan har länge varit missnöjda med underhållet av lekplatsen som ligger mellan husen 16 och 18. Staketet har saknat spjälor och lekplatsen varit övervuxen av tistlar och brännässlor. I sandlådan har ogräset växt för fullt.

Efter att lokala Hoforsbloggen i ett inlägg tagit upp lekplatsens förfall, skrev högerextrema Svenskarnas parti på debattforumet Framtid Hofors att man kunde komma till Hofors och städa den.

Tidigare i juni genomförde partiet en aktion där man rustade en skolgård i Kalmar. Då blev medlemmarna bortkörda av polis eftersom de saknade tillstånd från fastighetsägaren.

För att förekomma ett besök i Hofors ordnade Folkpartiet i Hofors en städsammankomst och bjöd på grillkorv till alla deltagare.

– Vi fick frågan av hyresgästerna om inte vi i Folkpartiet kunde göra något. Det är olyckligt att Hoforshus själva inte tar tag i det här. Vi vill inte släppa in Svenskarnas parti, säger Bojan Petrovic.

– Men samtidigt är anledningen inte bara politik. Det handlar om ideellt arbete för att våra barn i kommunen ska kunna vara någonstans och leka, tillägger han.

Tillsammans med bland andra företagaren Arne Evertsson och Dragan Perkovic, vice ordförande för Folkpartiet i Sandviken, som gick med trimmer utmed lekplatsens sidor, kavlade Bojan Petrovic upp ä rmarna och tog sig an ogräset.

Flera boende hjälpte också till.

– Jag och mina pojkar ägnade en hel helg förra året åt att rensa ogräs här, men det dröjde inte länge förrän det var tillbaka. Det är väldigt synd, säger Anna Magnusson, som varit i kontakt med Hoforshus om lekplatsen.

Sonen Ludvig Jönsson, åtta år, tycker inte att den övervuxna lekplatsen inbjudit till lek.

– Det ser tråkigt ut. Och så skulle jag väldigt gärna vilja ha en större klätterställning, säger han.

Annons