Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP vill ha omsorgsgaranti och äldreombudsman i Hofors

Annons

Folkpartiet vill införa en omsorgsgaranti i Hofors kommun. En garanti som tydligt och klart slår fast vad den enskilda har rätt till samt att kommunen måste uppfylla de högt ställda kraven på omvårdnaden. Om kraven inte tillgodoses ska inbetalda avgifter återbetalas. Några exempel på innehållet i en omsorgsgaranti är rätten att vistas ute regelbundet, rätten till god och näringsriktig kost, rätten att duscha regelbundet och rätten att bo i eget rum. Detta för att de äldre ska ha en så bra tillvaro som möjligt.
Folkpartiet vill också att Hofors kommun inrättar en äldreombudsman. De äldre i Hofors behöver en företrädare som kan hjälpa till i kontakten med ansvariga tjänstemän, tillsynsmyndigheter etc. Ett viktigt led i att stärka de äldres självbestämmande är att stärka deras möjligheter till att använda sina rättigheter. Äldreombudsmannen är en viktig möjlighet till hjälp med detta. Det är viktigt att äldreombudsmannen ges en stark, fristående ställning gentemot kommunens förvaltningar och entreprenörer. Äldreombudsmannen ska vara de äldres ombud och svara för deras intressen och ingenting annat.
Äldreombudsmannen kan därutöver ha en rad viktiga funktioner. Det kan handla om att vara kontaktman för de äldre gentemot personal, politiker och tjänstemän. En annan funktion skulle kunna vara att utvärdera och göra stickprovskontroller inom äldreomsorgen för att se att allt fungerar som det ska. En annan viktig del av uppdraget bör förstås vara att tala med personalen för att smidigt hitta lösningar på problem som kan uppstå.
Äldreombudsmannen kan också samla in synpunkter och klagomål för att kunna bidra till att förbättra äldreomsorgen - När sådant som inte fungerar kommer fram i ljuset finns en möjlighet att förändra, och när vi får reda på ett gott exempel - en idé som förverkligats någonstans - då kan vi sprida det vidare. Syftet med äldreombudsmannen är att förebygga att brister uppkommer och att skapa ett forum för ökat inflytande från dem som är beroende av kommunens äldreomsorg. Det är viktigt att de äldre kan påverka sin omsorg och själva har möjlighet att välja hur den ska se ut. Det är också viktigt att vi arbetar för ett respektfullt bemötande inom äldreomsorgen precis som inom övriga delar av samhället.
Hans Backman (FP-Hofors & Torsåker)
May Hedlund (FP-Hofors & Torsåker)
Göran Östlund (FP-Hofors & Torsåker)
Bojan Petrovic (FP-Hofors & Torsåker)

Mer läsning

Annons