Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA gör upp med diktaturer

En långdragen kväll framför teven, som belöning för ivrigt hushållsarbete på vilodagen. Två huvudpersoner och två publika tillkortkommanden för regeringen utkristalliserades; Carl Bildt kunde tänka sig att sälja resultatet av FRA:s flitiga avlyssnande till någon diktatur, om det gagnade Sverige. Det var nog en nyhet.

Annons

Sedan den lyssnande Fredrik Reinfeldt i ett mentalt strypgrepp på en ung moderat riksdagsman, som deklarerat att han tänkte rösta nej till den nya lagen.

Efter den brutala behandlingen kvittade Karl Sigfrid ut sig i stället för, med Reinfeldts ord, ”skjuta (eller peka finger) mot en moderat statsminister”.

Oförlåtligt, med utsträckta konsekvenser för den stackars Sigfrid. Vem vill riskera livet för en princip? Inte den gråtmilde Fredrick Federley, inte den verbalt manglade Sigfrid.

Efter en nästan månadslån utlandssemester återkommer jag till samma debatter, FRA och försvaret.

Motståndet mot FRA har organiserat sig och sträckts ut till fler ledamöter. Några deklarerar, stärkta av den folkliga opinionen, att de tänker rösta nej om inte regeringen skriver om lagen. Men Reinfeldt, Tolgfors och Bildt står på sig, lagen behövs för att svenska soldater i Afghanistan skall få bästa möjliga eldunderstöd.

Bildt vittnar om någon förhandling som kunde föras lyckligt i hamn sedan FRA skickat över det senast avlyssnade. Det var visst ryssarna som försökte köra en bluff, som Bildt kunde avslöja.

Och statsministern, tydligt och synligt störd, försöker återföra debatten till partikanslierna, detta kan bli en kabinettsfråga om inte den samlade högern står enad, lyder den bistra undertexten.

Det ansvaret vågar ingen borgerlig ledamot ta på sig, så det kan bli fler patetiska deklarationer om moral, mamma och politisk och privat framtid från riksdagens talarstol.

De moraliska och politiska invändningarna kan kompletteras med Bildts bisarra resonemang om nyttan av FRA:s insamlande; en handelsvara vilken som helst. Den upplysningen får läggas till Bildts historiska tillbakablick; Ryssland är som Hitlertyskland.

En hisnande, eller grotesk, jämförelse men i linje med utrikesministerns barnsliga förtjusning i oneliners; hellre en bra rubrik än ett genomtänkt, eller diplomatiskt svar.

Sifo lägger fram de senaste siffrorna över regeringens misslyckande; det skiljer 15, eller 18 eller 19, procent till Sahlins röd-gröna koalition. Två år till, sedan befrielse.

I Gävle, noterar jag i förbifarten, ställer sig allvarliga affärsmän framför teves kameror och förklarar att några dagars bilfritt centrum sänder kunderna till Valbo. Men utanför deras butiker råder, i stort sett, stoppförbud. Något stämmer inte där. En sammanfattande fråga kan därför formuleras: Vem kan man lita på?

Annons