Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA kopplas om

Annons

För några år sedan ställdes folkpartiet upp sida vid sida med landets främlingsfientliga krafter, allt från sverigedemokrater till allmänt skeptiska mot invandrare och flyktingar.

Det svenska liberala partiet krävde hårdare tag mot dessa grupper, de skulle, så löd det populistiska budskapet, tvångsinskrivas i det svenska samhället. Passade inte de nya kraven ställdes de vid sidan av det genuint svenska. Inget medborgarskap för den som inte rätt kunde uttala stj-ljudet och salutera flaggan.

Det gav några procent i ett val, men skämde ut liberalerna för årtionden.

Nu har partiet tillgång till ett helt departement för att där driva sina frågor om invandring och svenskt medborgarskap. Ministern heter Nyamko Sabuni och är en klen tänkare och politiker. Men hon har funnit en ny fråga för att profilera sitt lilla parti; det är Mona Sahlins fel att så många invandrare blir kvar i betongförorterna.

Reflektionerna sträcks ut över några spalter i Dagens Nyheter och slutar i sedvanligt självberöm.

90-talet förlorades, skriver Sabuni, men nu är det nya tag. Inget i spalterna om kriget på Balkan, som fyllde på de svenska förorterna med tiotusentals flyktingar, inget om massarbetslösheten som slog ut både svenskar och invandrare. Sabuni förenklar, för att hitta några billiga poäng.

Sahlin upprörs, men har framför sig viktigare frågor än Sabunis förenklingar. De är för genomskinliga.

I går lämnades besked om FRA och massavlyssningen. Högerregeringen drev med sällsynt hårda tag igenom lagen, men den blir inte mer än två år. Efter valet 2010 rivs den upp av den nya majoriteten och frågan om kabelspionaget lämnas över till en parlamentarisk utredning. En omstart, säger Sahlin.

Ett anständigt sätt att analysera behovet av signalspaning, med skyddet av den personliga integriteten som bärande tema. Sverige behöver spionera, men mer på främmande makter än de egna medborgarna. Högerregeringens förslag och lag har en annan tyngdpunkt.

FRA kan bli den fråga som slutligen avväpnar alliansen. Statsministerns okänslighet och lomhördhet inför den stenhårda kritiken pekar mot den sista striden; hit men inte längre. Slut på eftergifter, återtagna förslag och misslyckade rekryteringar. Reinfeldt står därför fast.

Men mot FRA väger andra misslyckade förslag ganska lätt, vilket den upprörda opinionen, som rör sig från höger till vänster, lämnar dagliga besked om. Regeringen hoppas trötta ut de kritiska, en hopplös strategi.

Sahlin hade andra besked med sig till Visby: de dyraste villorna skall beskattas högre än de billigaste. Och den retroaktiva ränteskatten tas bort. Boendet görs något mer rättvist och överflyttningar av förmögenheter, från fattiga till rika, som gav miljonvillornas ägare tiotusentals kronor, naggas något.

Boendet blir väl aldrig riktigt rättvist, men Sahlin försöker göra det något mindre orättvist.

Mer läsning

Annons