Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fram med attraktiva tomter

/
  • Kjell-Arne Persson gillar jobbet som grävmaskinförare med eget företag.

När Kjell-Arne Persson flyttade hem till Ockelbo efter att ha bott i Gävle under några år, såg han på hembygden med helt andra ögon.

– Då först insåg jag hur fint och bra vi har det. Men jag insåg också att det finns mycket som kan göras bättre.

Den 42-årige egenföretagaren och grävmaskinföraren blev moderatpolitiker med ambitionen att bland annat skapa rättvisare förutsättningar för Ockelbos företagare.

Annons

* Hur omvandlar ni prins Daniel-effekten till inflyttning och nya jobb?

– Bättre marknadsföring har vi inte kunnat få. Nu gäller det att hålla i och skapa någonting bra av det. Fram med attraktiva tomter för både företagsetableringar och bostäder. Håll Ockelbo snyggt. Informera om allt vi har i form av kultur och natur. Men låt Daniel och Victoria ha det lugnt och skönt när de besöker Ockelbo. Vi får inte utnyttja effekten på fel sätt.

* Är det för elevernas bästa eller för den lokala regionalpolitiken som ni behåller miniskolorna i Lingbo, Åmot och Jädraås?

– För byarnas bästa men även för elevernas. Byskolorna är ett viktigt incitament för att få folk att flytta hit. Utan skola är det inte lockande att bo i Lingbo, Åmot och Jädraås. Men det är också bra för eleverna att få lugn och harmoni i en liten skola. Det vet jag som själv gått i byskola (Åbyggeby).

* Vill du ha licensjakt på varg 2011 och omedelbar skyddsjakt i Åmot?

– Ja, jag vill att folk ska kunna röra sig fritt i skog och mark och freda sin tamboskap. Licensjakt säger ja till och behövs det skyddsjakt är jag positiv även till det. Själv jagar jag inte och jag är ingen rovdjurshatare. Jag är realist.

* Varför finns det inga friskolor eller privata alternativ inom äldreomsorgen i Ockelbo?

– Det jobbar mitt parti på. Det behövs fler aktörer. Vi har flera assistansföretag som också skulle kunna arbeta med hemtjänst.

* Hur länge ska kommunen fortsätta låna ut pengar och borga för Wij Trädgårdar?

– Jag tycker det är fel att gynna ett enskilt företag. Därför har vi reserverat oss. Wij är bra för Ockelbo. Men stiftelsen måste kunna stå på egna ben.

* Var blir det första du gör efter valdagen för att skapa bättre förutsättningar för Ockelbos småföretag?

– Jobba för bättre kommunikationer. Vi vill att folk ska flytta hit, så att företagen får den personal de behöver, måste det vara möjligt att på ett enkelt sätt ta del av kultur och evenemang i Gävle. Det funkar inte när sista tåget hem går kvart över nio på kvällen.

* Är det inte dags för lilla Ockelbo att gå upp i Gävle kommun?

– Målet är att öka befolkningen och fortsätta vara våra egna men med samarbete med andra kommuner. Inget är dock hugget i sten och blir det nödvändigt är jag beredd att ändra mig.

* Varför ska Ockelboborna bry sig i politiken när ni är så överens om allting?

– Problemet är att de hårda debatterna alltid förs i kommunstyrelsen. När vi kommer till fullmäktige har vi redan hittat lösningarna och blivit överens. Vi har ett bra diskussionsklimat där allas åsikter tas tillvara. Men sedan blir det ofta Magnus Jonsson som kommer till tals i media.

Mer läsning

Annons