Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framåtanda eller svartsinne?

Annons

Att vara oppositionspolitiker innebär naturligtvis att man har en roll i att ifrågasätta, problematisera och debattera med sittande majoritet Både i riksdag, landsting och kommun. Ibland slår dock oppositionsrollen över i något som rimligen bara kan kallas svartsinne.


Om man ex. studerar hur ledande Kristdemokrater beskriver Gävle kommun så är det tragedi, stapplad på komplott, staplad på elände och där ingenting utvecklas i en riktning som är bra för Gävle. När ex. jag frågor en ledande företrädare om satsningar på hamnen, satsningar på ny biopanna, satsningar på miljöarbete, satsningar på vindkraft, satsningar på teknikpark och högskola och satsningar på nytt företagande i Gävle så kommer det tydligt fram att det är fel på rubbet. När samme företrädare får veta om länets stora satsning på entreprenörskap i skolorna, på nätverk med lokala företagare och om lokala projekt för att höja statusen i våra utsatta bostadsområden känns det som om mycket lite tas emot och berikar det politiska medvetandet.
Detta är också i mångt och mycket en bild av den samlade oppositionen i Gävle där det bedrivs ett mycket aktivt arbete för att faktiskt beskriva Gävle, dess medborgare, företag, utbildningssystem och politiker i så ofördelaktig dager som möjligt. Detta är ju otroligt synd då det riskerar att skada varumärket Gävle, framtidsandan i vår stad och viljan för utomstående att flytta bohag och företag till vår stad.
Sanningen är ju att Gävle är en stad som växer och att detta i sin tur är ett bevis på att vi här har en attraktionskraft. Staden växer både med fler invånare och företag och målbilden +600 invånare per år kommer troligen att nås. Företag är i sin tur bland de mest positiva i landet gällande investeringar och nyanställningar. Gävle växer även kulturellt/idrottsligt där satsningar på Läkerol Arena, Strömvallen, gasklockorna, stortorget och snart stadsbiblioteket är exempel på framåtanda i vår kommun. Gävle krymper också avstånden till andra orter genom satsningar på hamnen, på fjällvägen till Norge, på påbörjad planering av ny nordlig tåginfart. Gävle växer kunskapsmässigt där högskolan alltmer hittar en framträdande roll med kvalitativa utbildningar och samverkan med övriga samhälle omkring, där studieresultaten i grundkolan pekar uppåt och där det finns ett stort utbud av utbildningar att välja mellan.
Gävle gör allt detta trots att vi tappat nära 4000 industrijobb de senaste 10 åren och trots att alliansregeringens politik gett oss 70 % fler socialbidragstagare som idag står i ett utanförskap i samhället. Gävle klarar sin utveckling trots att många komvuxplatser försvunnit och trots att betydligt färre yrkeshögskoleutbildningar än väntat beviljades av regeringen. Gävle klarar sin utvecklingen med stark och solid ekonomi trots att inget ekonomiskt stöd kommit från regeringen under de fyra senaste tuffa åren.
Min fundering är: Vill Gävleborna verkligen bryta en uppåtgående trend i staden. Vill verkligen Gävleborna att kommunen skall ledas av ett gäng politiker som bara kan se framtiden i svarta färger ?

Jörgen Blomkvist, Socialdemokrat, Kommunstyrelsen Gävle

Mer läsning

Annons