Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångsrika företag ger bättre äldreomsorg

Under förra mandatperioden avsattes cirka åtta miljarder kronor för en bättre kvalitet i vården och omsorgen om äldre. Det har gett resultat men mycket återstår att göra.

Vi ser idag tydliga förbättringar jämfört för fyra år sedan. Ett investeringsstöd har vänt trenden som rådde under socialdemokratiska regeringen med allt färre platser i särskilda boenden. En ny lag om valfrihetssystem för bland annat äldreomsorgsinsatser har beslutats vilket ger äldre i flera av Gävleborgs kommuner ett avgörande inflytande över hemtjänsten.

Det är vi glada för men det behövs mera. Socialstyrelsens tillsyn visar att äldreomsorgen alltför ofta utgår ifrån äldre som ett kollektiv. Det begränsar möjligheten att låta den enskildes behov och intressen styra verksamheten. Den äldre på ett särskilt boende måste anpassa sig till verksamhetens rutiner och bemanning, inte som det skulle vara tvärtom.

Kompetensen hos de anställda varierar på ett sätt som inte är acceptabelt.

Det finns flera kommuner, däribland Hofors, Sandviken och Ockelbo som förvägrar äldre rätten att välja utförare i hemtjänsten.

De mest sjuka äldre får alltför ofta tillbringa sina sista veckor i ambulans mellan boendet och sjukhuset.

Många kommuner förvägrar fortfarande de äldre som så vill att bo tillsammans i äldreboenden.

Vi vill gå vidare med att förbättra äldreomsorgen.

Lagstifta om parboendegaranti. Det ska inte vara som ex vis i Sandviken där kommunen bestämmer att äldre par nog nöjer sig med att bo nära varandra. Hur man vill bo när hälsan avtar ska bestämmas av det äldre paret, inte av socialdemokratiska politiker.

Genomför en rejäl kompetens satsning på äldreomsorgen. Omsorg om äldre kräver utbildning och kompetens. Staten måste ta ett ansvar.

Alla äldre ska ha rätt att välja utförare i hemtjänsten, oavsett var i landet man bor. Lagen om valfrihetssystem ska tillämpas i äldreomsorgen i hela landet. Här behövs lagstiftning som tvingar kommunpolitiker att släppa ifrån sig makten till de äldre.

Vi inser att själva fundamentet för en bättre äldreomsorg är att Sverige fortsätter ha en stark ekonomi. Skattehöjningar leder till att ekonomin bromsas vilket ger mindre pengar till äldreomsorg. Framgångsrika företag och fler människor i arbete leder till en allt bättre äldreomsorg.


Tomas Tobé (M)
Margareta Berg Kjellin (M)
Lars Beckman (M)
Hans Backman (FP)
Anders W Jonsson (C)
Lennart Sjögren (KD)