Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från jujutsu-mästare till innovationsdirektör

Han växte upp i Gävle, sysslade med kampsport och blev världsmästare i jujutsu.

Nu blir han innovationsdirektör vid Lunds universitet.

– Här finns en enormt fin bas med forskning och uppfinningar att jobba med, säger Ashkan Pouya, 34.

Annons

Universitetsledningen föreslår att Ashkan Pouya får jobbet som varit ledigt i några månader. I dag tisdag blir det MBL-förhandlingar och sedan tar styrelsen beslutet.

– Bland de sökande har han den bredaste erfarenheten av att koppla entreprenörskap med forskning och innovation, säger Nils Hellman på universitets personalavdelning.

Vann både SM och VM

Ashkan Pouya är född i Iran och kom som barn till Sverige och Gävle. I slutet av 1990-talet hamnade han på Arbetarbladets sportsidor när han bytte från judo till jujutsu och gjorde kometkarriär. Han vann både SM och VM.

För tio år sedan flyttade han söderut. Han utbildade sig till ekonom vid Uppsala universitet och studerade också i Kanada och Tyskland. Snart satsade han på affärer och startade flera företag som bygger på högteknologiska innovationer.

Framgångsrik

Satsningarna har varit framgångsrika. I höstas blev han femma på tidningen Veckans Affärers lista med ”Sveriges 101 supertalanger”.

Så här säger Ashkan Pouya om vad han vill göra i sin nya roll:

– Vi behöver skapa fler högförädlade jobb. Med den forsknings- och kunskapsbas som finns på universitetet hoppas jag kunna förenkla och bygga upp system så att vi får allt fler entreprenörer som bygger företag.

– Att omvandla den nya tekniken till bra produkter och tjänster är oftast en lika lång och svår process som själva forskningen. Vi behöver entreprenörer som kan jobba ihop med forskarna.

Sverige sackar efter

För snart fem år sedan intervjuades Ashkan Pouya i Svenska Dagbladet. Han beskrev ”den svenska paradoxen” med innovationer, högteknologi och forskning i världsklass samtidigt som tillväxt och nyföretagande sackar efter.

– Det ser lite bättre ut i dag. Men paradoxen finns kvar. Vi är väldigt bra på forskning men inte på innovationer, säger han.

Har nytta av sporten

Ashkan Pouya tror sig ha nytta av erfarenheterna från tiden som kampsportare också i sin nuvarande verksamhet.

– När man håller på med tävlingsidrott måste man bygga upp ett bra självförtroende. Man är också väldigt målmedveten och tränar tills man når målet. Det arbetssättet, eller tempot, finns kvar, säger Ashkan Pouya.