Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från koja till slott i Skottland

/
  • Populärt. Förmodligen är ingen vy i hela Skottland mer fotograferad än Eilean Donan Castle, belägen på en ö där tre fjordar möts.

Upptäck Skottland utanför storstäderna och låt hotellen bli en del av upplevelsen. Längs vägen står mytomspunna Skottland redo med riddarborgar, whisky, golf, mäktiga vyer och mat långt bättre än sitt rykte. Följ med på en rundresa till fem sköna boenden i kiltarnas hemland.

Annons

I Skottland finns levande traditioner och landskap som tillhör de mest anslående i Europa. Trots att de flesta besökare vet att Skottland inte är England blir många hänförda och överraskade över hur annorlunda Storbritanniens norra del framstår mot den mer välbekanta södra.

Till ytan är Skottland mindre än man tror. En vecka räcker långt för uppleva höjdpunkterna om man hyr bil. Till njutningarna på en sådan rundresa i Skottland hör att bo på karaktärsfulla hotell, från slott till guest houses. Då får man några övernattningar i helt olika stil och mycket av det bästa av Skottland på vägen.

Östra Skottlands böljande gröna landskap välkomnar den som åker rakt norrut från Edinburgh. Fåren ser ut som utströdda bomullstussar på åsarna och vid havet går ängarna ända fram till kustens branta stup.

I ett sådant naturskönt hedlandskap vid Skottlands ostkust ligger Ethie Castle, byggt på 1300-talet. Numera är slottet ett charmigt hotell drivet av en operasångare och hans familj. På Ethie lever gästerna äkta slottsliv med allt som hör till. Efter den hemlagade middagen kan man utforska slottsträdgården eller det lilla slottets skrymslen och vrår. Men se upp. Alla skotska slott med självaktning har givetvis ett slottsspöke och Ethie har till och med två.

Innehotellet Malmaison Hotel Aberdeen är det klart trendigaste stället att bo och äta på i Aberdeen. Rummen andas stilren smak och leker med ett skotskrutigt tema. Hotellets restaurang Mal Brasserie serverar lokala specialiteter, bland annat välhängda Angus-biffar från trakten.

Granitstaden Aberdeen är värd minst en dags stopp. Intressant historia väntar överallt. I området Old Aberdeen finns det sagolikt välbevarade universitetet Kings College från 1500-talet. Tre mil utanför staden hittar man ödeborgen Dunottar, en av Skottlands mest kända syner där den klänger på en mäktig klippa ute i havet.

Från Aberdeen är det inte långt till grannskapet Speyside, ett eldorado för whiskyälskare. Här ligger fler whiskydestillerier än någon annanstans. I lilla Dufftown trängs inte mindre än sju stycken, alla med sin egen historia.

Strax intill, utanför Nairn vid norra kusten, gömmer sig det femstjärniga hotellet Boath House, som kallats den vackraste herrgården i Skottland. Interiörerna är exakta i sin hyllning till romantiskt brittiskt sekelskifte. Ett rum har två stora fristående badkar med lejonfötter och gemensam fönsterutsikt. Utanför kan man ta en roddtur i den lilla sjön, eller promenera i den vidsträckta parken. Maten av superkocken Charles Lockley är mer än väl värd sin stjärna i Michelinguiden.

Från Nairn kommer man snart till det klassiska och världsberömda Skottland. Vem har inte hört talas om Loch Ness eller sett Eilean Donan Castle på bild, borgen på sin lilla ö där tre fjordar möts? Enda skillnaden är att de är ännu mer storslagna i verkligheten.

Med en bra karta finner man sedan lilla samhället Stromeferry på västkusten. Färjan, som gett orten sitt namn, lades ner på 1970-talet. På vägskylten till Stromeferry har man lagt till ”No Ferry” för att ingen ska missta sig.

I Stromeferry råder frid och genuin gästvänlighet. Den väldiga fjorden som leder ut mot Isle of Skye imponerar i all sin stillhet. På Stationmaster House, ett litet enkelt hotell som ordnar barbecuekvällar och båtutflykter, är det lätt att trivas till budgetpris. Ortens andra och ännu mindre hotell, Stromeferry Lodge, ryms i ett ombyggt träkapell och ordnar rum om Stationmaster House är fullt.

Den som reser från Skottlands västkust mot Edinburgh kan skatta sig lycklig. Det är i denna del av Högländerna som Skottland visar upp sig från sin allra mest praktfulla sida. Väg A82 förbi Glencoe och över höglandsheden Moor of Rannoch bjuder på rent pastorala vyer.

För att komma till lanthotellet Monachyle Mhor kör man längs mäktiga sjön Loch Voil förbi eklundar och hästhagar. Väl framme tar kockgeniet Tom Lewis emot på sin rosa höglandsgård. Köket är förstklassigt och alla råvaror, även lammköttet, hämtas inom en radie av några hundra meter. Mer närproducerat än så är svårt att begära.

Rummen liknar trendiga storstadshem, i medveten kontrast mot naturens omgivande skönhet. Monachyle Mhor ligger bara en timme från Edinburgh och Glasgow och har blivit en given succé i Skottland.

Mer läsning

Annons