Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från stilla landskap till förvridna katter

Överingress:

Arbetarbladets Niels Hebert nystar bland de lösa trådarna i Lisa Carléns utställning, som öppnar i dag i Bunges kapell.

Utan röd tråd, kallar Lisa Carlén från Kungsgården sin utställning i Bunges kapell i Åmot. Det stämmer ganska bra.

Vi rör oss från stilla landskap till galet förvridna katter. Fast det finns ett par trådar i den större härvan jag skulle vilja se mer av. En tråd löper mot inre världar i några porträtt i blå, svarta och grå toner: kvinnan i nattlinne som verkar vilsen och de två barnen som tycks växa upp ur boksidor. Är det barn av fantasin eller barn som möter hinder när de vill utforska sina inre världar?

Pojken bär en skylt runt halsen: "Jag är en snäll pojke". Hur sådana ord sägs och i vilket sammanhang skapar osäkerhet. Är det alltid rätt att vara en snäll pojke? Det finns något oroande i detta mörka måleri, något att utforska vidare.

En parallell tråd mot det inre finns i målningar som "På gränsen" och "Brusten". Här ges konkreta bilder av svåra inre lägen. Det som brister gestaltas av en stor gråsten som hänger i ett rep som är på väg att gå av.

Lisa Carlén spinner vidare på denna surrealistiska tråd i "Vita örnen", en närmast mytologisk gestalt som med vassa klor är väg att ha sönder den försvarslösa äggformen. I tre färgställningar finns målningen "Balkongräcke". De tycks mig som bilden av ett hinder mot världen därute.

I utställningen finns många landskap som jag har svårt att ta till mig, även om de mest stilla, lätt disiga kan vara en tråd.

Hur var det med de galna katterna? De hör till utställningens små skulpturer i bemålad papier-maché och är fångade i krumsprångsartade poser, som får mig att tänka på kinesiska skrivtecken.

Mer allvar blir det i en gestalt i balettutstyrsel som uppenbarligen inte trivs i rollen som ballerina. Hon visar sitt missnöje med vad andra hittat på, men makten svarar med orden "Lipa du flicka", som också är verkets titel. Även när det gäller skulptur finns det mer för Lisa Carlén att utforska.