Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från utbildningsmaterial till storspel

Nu är FN en aktör i spelbranschen.
FN:s flyktingkommissariat har Pegi-registrerat onlinespelet ”Mot alla odds.
– Det är bra och sänder ut starka signaler, säger Martin Lindell, informatör hos svenska Dataspelsbranschen.

EA, Sony, Microsoft, Paradox och…FN?

Japp.

FN, eller FN:s flyktingkommissariat, är nu att betrakta som spelutgivare sedan de låtit registrera onlinespelet ”Mot alla odds” för Pegi online.

Spelet – som är gratis – är från början ett utbildningsverktyg.

I spelet skapar man en karaktär, precis som i kommersiella onlinespel, och väljer sedan ett scenario och svårighetsgrad.

FN-spelet ”Against all odds” finns på på www.playagainstallodds.com. Där kan man välja olika språkversioner av spelet. Den svenska versionen finns på www.motallaodds.org.

Utvecklades för utbildning

Registrerar man sig på sajten kan man avbryta och spara spelet och sedan spela vidare en annan gång, precis som i ”vanliga” spel.

Spelet användes ursprungligen i FN:s utbildning i syfte syftar att ”utbilda studenters kännedom och kunskap om flyktingars svårigheter”.

En beskrivning av spelet, ur ett pressmeddelande från flyktingkommissariatet:

” ’Mot alla odds’ placerar spelaren i en rad olika flyktingssituationer. Först tvingas man lämna sitt hem och söka efter hjälp och säkerhet.

Brottas med svårigheter

I exil brottas man med svårigheterna att börja i en ny skola, inte kunna språket och hitta nya vänner. Spelaren upplever också hur flyktingar kan möta diskriminering på gatan, när de söker jobb och startar ett nytt liv på en ny plats.”

I vissa situationer kan man klicka sig fram till en ”faktawebb” med uppgifter om behandling av flyktingar världen över.

– Att FN skapat ett spel av ett utbildningsverktyg visar vilken oerhörd potential som finns i spel, säger Martin Lindell hos svenska Dataspelsbranschen. Genom att man sätter sig in i en annan persons situation får man förhoppningsvis en helt annan upplevelse och förståelse.

Lanserades 2005

”Mot alla odds” lanserades redan 2005. Enligt FN har hundratusentals barn lärt sig om flyktingars tillvaro genom att spela det.

– Med tanke på dess popularitet vill vi försäkra oss om att unga barn inte tar del av olämpligt innehåll, trots att spelet primärt är till för utbildning och inte finns tillgängligt för försäljning, säger Peter Kessler, talesperson för FN:s flyktingskommissariat i London.

Spelet har åldersrekommendationen 7+ på webbplatsen.

Martin Lindell tycker det är bra att FN Pegi online-märker spelet.

– Det sänder ut starka signaler om att märkningen inte bara behövs för spel som säljs i butik. En Pegi online-märkning ska garantera ett visst innehåll och en viss uppförandekod, säger han.

Till sist: har du provspelat ”Mot alla odds”?

– Ja. Jag testade den engelska versionen när den kom och jag tycker FN har lyckats bra.

Björn Brånfelt