Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik Björkman blir ny kulturredaktör på Arbetarbladet: "Alla tycker något om konst"

Arbetarbladets nya kulturredaktör heter Fredrik Björkman. Han är 42 år, bor i Söderhamn, gillar att alla har åsikter om konst fast de inte tror det och samlar själv på fiskargubben-tavlor.
– Jag ser mig inte som en klassisk kulturtyp. Jag vill bredda vad som anses vara kultur, säger han.

Fredrik Björkman, 42, från Söderhamn blir ny kulturredaktör på Arbetarbladet. Han tar över efter mångåriga kulturredaktören Bodil Juggas som valt att lämna tidningen och slutar nu i sommar.

Fredrik Björkman har jobbat som journalist i Hälsingland i 14 år. För närvarande är han redaktör för helgbilagan som hör till Mittmedias titlar där.

– Det ska bli väldigt roligt och spännande att komma till Arbetarbladet. Jag tror det blir bra, säger han med ett skratt.

Den som pratar med Fredrik Björkman förstår ganska direkt att han har ett stort och brett kulturintresse.

– Om man tänker att kulturen klassiskt brukar delas in i sex grenar – musik, teater, konst, litteratur, dans och film – så har jag ett särskilt varmt förhållande till litteratur, film och konst.

– Men jag ser mig inte som en klassisk kulturtyp på det sättet. Jag vill bredda vad som anses vara kultur. Mycket mer kan vara kultur. Om du tänker när kulturprogrammet Kobra på tv var som bäst för några år sedan, då tog man upp ämnen på ett väldigt mänskligt sätt. Den utgångspunkten vill jag också ha.

Fredrik Björkman säger att han "alltid varit intresserad av kultur".

– Vem är inte det liksom? Alla tycker något om konst. Ingen är likgiltig.

Han tar den offentliga konsten som exempel.

– Många tycker illa om offentliga konstverk – och då uppvisar de ju faktiskt ett konstintresse även om de kanske inte ser det på det sättet.

Debatten om den rosa rondellbilen. "Priapos trädgård" vid Gävles västra infart passar förstås in här. Men än så länge är Fredrik Björkman inte så insatt i Gästriklands och Nordupplands kulturliv.

– Det är min utmaning, det är något jag får jobba på. Jag vill bjuda in till samtal, exponera mig och få läsarkontakter, säger han.

Fredrik Björkman tillträder tjänsten i slutat av maj.

Hans allra första journalistjobb var på Sveriges radio. Där lärde nyhetschefen honom en viktig sak.

– Han sa "never be boring". När jag var ny tyckte jag att det var oerhört viktigt att alltid vara korrekt. Så korrekt att det blev tråkigt faktiskt. Jag har tagit till mig av det. Jag vill att det ska vara roligt att ta del av det jag gör, inte i den bemärkelsen att man ska sitta och skratta åt det men att man ska få en läsupplevelse.

Fredrik Björkman har fru och två barn och bor i ett hus på landet utanför Söderhamn. Hittills har han året runt-cyklat till jobbet. Nu blir det X-tåget i stället.

– Ni kommer få läsa arga kulturartiklar om att X-trafik borde fixa uppkoppling på tågen, haha. Det finns ju på bussarna men inte på tågen. Jag har hört att de säger att de inte kan fixa det för att tågen bara kör i obygden men SJ kan ju så det är en märklig förklaring.

Inom kort öppnar Fredrik Björkman ett eget museum hemmavid.

– Jag har samlat på fiskargubben-tavlor i tio år, du vet han med pipa och sydväst. Nu har jag 30 stycken som jag tänkte ställa ut. Det blir världens minsta museum, 5,75 kvadratmeter bara. En kompis till mig som är konstvetare ska hjälpa mig att hänga utställningen på söndag.

Han säger att samlandet av fiskargubben-tavlorna började med glimten i ögat, som en rolig grej.

– Men nu är det seriöst. Jag tror att utställningen kommer bli bra på riktigt. Det är någonting med de här tavlorna, de är ekonomiskt värdelösa och du kan köpa en för 25 spänn på en loppis men så många har älskat dem genom åren.

Röster om att Fredrik Björkman börjar som kulturredaktör på Arbetarbladet

Helena Nyman, chefredaktör för Arbetarbladet:

– Jag är mycket glad att han börjar hos oss. Kulturjournalistiken förändras i takt med ändrade digitala medievanor, precis som övrig journalistik. Vi är mitt inne i en spännande tid där åsikter och kommentarer är ett utmärkt sätt att engagera nuvarande och nya läsare. Där kommer Fredrik att ha en betydelsefull roll.

– Opinionsjournalistiken har alltid varit en viktig del av Arbetarbladet.

Cecilia Ekebjär, kulturchef på Mittmedia:

– Med Fredrik Björkman får vi en erfaren redaktör med en egen röst. Han har ett starkt engagemang för kulturens olika uttrycksformer och ett intresse för hur de når ut i samhället.