Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik bytte operan i Europa mot ”skogen”

Skärplinge var tidigare en historisk tingsplats i gamla Olands härad, och i självaste tingshuset bor sedan ett halvår tenoren Fredrik de Jounge, som valde Europa framför en världskarriär.

Och barndomshemmet i Skärplinge framför våningar i Stockholm, Helsingfors, Salzburg, Leipzig, Hamburg och New York.

– I oktober tänkte jag sälja, men den finansiella krisen kom emellan.

Och julen. För efter två veckor i huset, där tre generationer de Jounge levt och verkat, bestämde sig Fredrik för att inte bara behålla huset, utan även bosätta sig här.

Det var också här det som skulle komma att ge operavärlden ytterligare en svensk röst började. En trappa ner hos farmor och farfar, som förutom jord- och skogsbrukare var gästgivare. När Fredrik var fem, sex år gammal lärde farmor, som var med i syföreningen och aktiv inom kyrkan, honom en massa sånger och psalmer. ”Morgon mellan fjällen”, svarar Fredrik, när jag frågar om hans favoritsång.

– Den handlar om frihet, det visste jag inte då förstås, men den har följt mig i livet och kommit att stå för människans samklang med naturen.

Naturen i horisontlinjen brukar Fredrik möta på balkongen mot Ol-Anders väg innan han ger sig ut för att fiska, plocka svamp, eller åka till Lövsta bruk, där han 2003 startade Musik på Leufsta tillsammans med brukets stiftelse.

– Sedan jag flyttade hem igen har en önskan om att än mer vara nätverkare och musik-ambassadör för Skärplinge och området häromkring växt fram. Jag älskar att vara entreprenör och skulle vilja bjuda hit en massa av mina operavänner och andra artister, kanske till Kajen i Fagerviken, för en stor fin konsert.

Men redan i sommar har han startat allsång i Skärplinge tillsammans med Österleufsta hembygdsförening. Premiären var 8 juli. Nästa allsång är 29 juli.

Fredriks favoritmusikstycke, utanför operavärldens, är My Way.

– I mitt hjärta är jag allätare av musik. My Way handlar också om frihet – frihet att välja, säger Fredrik.

Efter tio år på Europas stora operascener som frilansare och kontrakterad, varvat med gästspel i bland annat USA, valde Fredrik att lämna det ekonomiskt bärande för sin hälsas skull och för möjligheten till en högre livskvalitet.

– Jag hade gjort 50 operaroller och var mätt. Jag var också trött på det tyska maskineriet och dess regissörer och ville inte offra mitt liv och mitt namn för att bli utbränd i Tyskland.

Han var också trött på att av plikt stå på scen.

– Det kan låta klyschigt, men när inte hjärtat finns med i det man gör blir det dött.

Fredrik berättar att operavärlden – utifrån den omfattning han arbetade – tar mer av sina utövare än den ger tillbaka.

– Man jobbar i mörka repetitionslokaler. Får aldrig se en soluppgång eller nedgång. Familj är inte tänkbart. De fasta engagemangen sätter stopp för alla möjligheter att frilansa. Och det går inte att få en hållbar ekonomi av de gager och löner man får.

Som pensionsförsäkring bygger därför Fredrik just nu om – både med proffshjälp och egna händer – ett timmerhus på fastigheten. Huset är byggt 1876 och ska bli ett tvåfamiljshus för uthyrning.

Även i det gamla tingshuset från 1773 hyr Fredrik ut en lägenhet.

Andra ”inkomstförsäkringar” – vid sidan av sin röst och sitt skådespeleri – har han som coach för både sångare och ”vanligt folk som vill utvecklas”. Som häst- och hundmassör. Som evenemangskonsult. Och säljare av hälsoprodukter.

Vi sitter i en inglasad terrass i den del av hemmet som en gång var lada och sammanbyggd med mangårdsbyggnaden, och Fredrik frågar om jag vill lyssna på en nygjord demo. En cross over som förhoppningsvis ges ut i höst.

– Det är skönt med cross overs. Så att man får vråla på lite, säger Fredrik när vi går in för att lyssna på Richard Marx och Linda Thompsons ”To Where You Are” – också känd som en Josh Groban-låt – och ”Nu eller aldrig” från musikalen Dr Jekyll och Mr Hyde.

För att jag inte blir för känslosam: Snälla Gävles Beryl Lunder och Mats Öström, bjud in Fredrik till konsert- huset i höst för en cross over!

– En av mina drömmar är att få sjunga på Gävle konserthus.

Vem är Fredrik de Jounge?

Debuterade 1983 som 19-åring vid Ystadsoperan. Har studerat vid Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm, i Salzburg, Wien och New York.

1993 debuterade han vid Stockholmsoperan i Elektra. Därefter följde engagemang runt hela Europa.

2003 flyttade Fredrik hem till Sverige efter tio år utomlands. Sedan hemkomsten har han sjungit vid bland annat Norrlandsoperan och Regina Teatern i Stockholm.