Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik först att hålla rent i Gävle

Annons

”Gatuvärd”, tycker Fredrik Bergqvist jag kan benämna honom i väntan på att tekniska kontoret hittar den rätta yrkesbenämningen.

Fredrik är Gävles första ”gatuvärd” i kommunens fortsatta satsning på att göra Gävle city och Söder ”rena, trygga och snygga”.

Ett jobb som vid arbetsdagens slut klockan 16.00 för det mesta har inneburit 10 000 steg.

– Jag gick 10 500 i går, och har köpt specialskor för att avlasta knäna, berättar Fredrik som varit idrottare hela sitt liv och vet vad han talar om.

– Det här är det bästa jobb jag haft, säger Fredrik, som tillhör kommunens enhet för daglig verksamhet.

Det Fredrik uppskattar så är att få arbeta utomhus, att jobbet varierar och att arbetet är självständigt.

– Och att man får så mycket beröm och uppskattning för det man gör. Och får göra nytta och hålla snyggt, fortsätter Fredrik, som tidigare jobbat som skogshuggare, med bilvård, varit vaktmästare, både i en kyrka och på Deltab, där han även packade kläder.

– Det är viktigt att folk ser en, och ser det man gör, säger Fredrik.

Det mesta Fredrik själv ser finns dock på marken. I buskar. Under bänkar. På backen runt skräpkorgar. I rännstenar. I ”smygar” av diverse slag. I telefonkiosker. På grönområden. Längs staket av olika slag, dit vinden fört allt från glasspapper till Metro.

Fredriks städjobb kallas stödstädning, medan storstädningen utförs av Markbyggarna och en underleverantör.

I själva värdskapet ingår att informera, svara på frågor och att hjälpa till rätta. Något Fredrik får hjälp med, tills han lärt sig Gävle på det sätt som krävs, av sin handledare medelst telefon.

Uppdraget som ”gatuvärd” har Fredrik på prov. Uppdraget har tillkommit genom ett samarbete mellan tekniska kontoret, centrumsamverkan och enheten för daglig verksamhet, där Fredrik tidigare haft ungefär samma städarbete i stadsdelen Sätra.

Gemensamt för de båda värdarna är att ha ögon och öron på stadens ”tillstånd”.

Vilket också de 9 300 Gävlebor hade som deltog i Rena Gävle nyligen.

– Vi kom på sjunde plats bland landets kommuner när vi städade förra året. I år kanske vi rent av vinner, säger Rolf Johnsson, som är fast anställd stadsvärd sedan april i år.

I en tvåveckors skräpmätning i sommar kommer förresten allt skräp i 200 fastställda rutor i innerstan och Söder att räknas och listas av elever från Polhemsskolan. Från fimpar till varuvagnar som kommit på drift! I den deltar dock inte Fredrik och Rolf.

Men, innan dess hoppas Fredrik att uppdraget som ”gatuvärd” blir permanentat.

– Och att det är jag som får jobbet.

Mer läsning

Annons