Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik tipsar

Här är några saker som du kan tänka på när du söker ditt sommarjobb.

Annons

Vilket arbete du kan söka beror både på vad du kan göra och på hur gammal du är. Föräldrars tillstånd fordras för att jobba om du är mellan 13 och 15 år. Är du under 16 år får du inte jobba ensam eller ta ansvar för kassaarbete.

Du får inte arbeta före klockan sex på morgonen om du inte fyllt 18 år. När du fyllt 18 år är du vuxen, vilket betyder att du får göra allt som en vuxen får göra.

Om du tjänar mer än 18 200 kronor år 2009 är du skyldig att betala skatt. Kommer du inte upp i den summan så behöver du inte skicka in några papper till skatteverket, det räcker med ett intyg till din arbetsgivare som du hittar på Skatteverkets hemsida. Där finns en broschyr som beskriver hur allt fungerar samt intyg och blankett för jämkning. (Blankett SKV 430)

Ett jobb är ingenting som kommer av sig själv, det krävs engagemang från din sida för att lyckas. Det är alltid lättare att få jobb genom egna kontakter, så börja med att fråga din närmaste omgivning innan du söker några andra utannonserade jobb.

Att ta kontakt med en arbetsgivare kan man göra på många olika sätt. Antingen genom arbetsförmedlingen eller att du själv kollar
efter platsannonser. Men alla företag annonserar inte efter sommarjobbare, så du måste skicka brev, e-post eller ringa runt och fråga!

Det bästa är att du går till arbetsgivaren och visar upp dig. Det ger ett mycket bättre första intryck av dig. Berätta lite om dig själv som person och dina erfarenheter och kunskaper. Skriv gärna ner allt du sagt och dina kontaktuppgifter på ett papper innan som du sedan lämnar när du går så att arbetsgivaren enkelt kan nå dig! Sök många olika sorters jobb, vilket jobb du än får så ger det dig mer erfarenhet på arbetsmarknaden.

Rättigheter och skyldigheter finns det gott om i arbetslivet. Din arbetsgivare förväntar sig att du ska komma i tid och genomföra dina arbetsuppgifter. Alla vet att du är ny på företaget så var inte rädd att be om hjälp samt ställa frågor. Du har rätt att få ett skriftligt lönebesked, där det står antal timmar du arbetat och hur mycket du fått betalt samt om arbetsgivaren betalat skatt.

När du slutat på din arbetsplats så ska du kräva att få ett anställningsintyg, gärna med ett personligt omdöme. Fråga arbetsgivaren om det finns möjlighet att jobba extra under skoltiden, det skulle gynna din egen plånbok och ge dig en värdefull arbetslivserfarenhet.

Mer läsning

Annons