Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida fjäskar inte för superstjärnorna

Zlatan, Messi, Fábregas, Ronaldo och Torres har alla något mer gemensamt än fotboll.

De känner igen Frida Nordstrand från Sandviken.

Som Champions League-reporter för Viasat har hon intervjuat dem alla flera gånger om från sin position i spelargången.

– Man kan bara vara sig själv och ställa schyssta frågor utan att dalta för mycket, säger Frida om sina möten med superstjärnorna.

Annons

”Du har världens bästa jobb!”.

Det är Frida Nordstrand rejält trött på att höra. Hon håller visserligen med, men de som säger det tänker oftast inte på att det är just... jobb. Både Champions League och Formel 1-serien som hon bevakar världen runt.

– Man får passa sig för vad man säger till kompisar. Jag har väl slängt ur mig: ”Gud vad jobbigt det var på El Clásico” och då blir ju folk galna.

– Det syns inte i tv men det krävs enormt mycket planering och förarbete som jag gör själv. På en arena ska man dessutom snabbt kunna ta sig från plan till spelargången och improvisera fram intervjuer. Då måste man ha överblick och vara flexibel, jag vet aldrig i förväg vem jag kommer att få snacka med efter en match. Vi har en halvtimme sändning på oss efter slutsignal, italienska tv-bolag sänder flera timmar. Dessutom kanske länken inte funkar.

Kan det kännas förnedrande att stå där och be om intervjuer?

– Njae, det är klart om man står 100 journalister som djur i en bur är det inte så kul. Det finns en bild från en Formel 1-tävling när jag hukar under alla andra med böjd rygg och försöker sträcka micken uppåt mot britten Jenson Button under de andras armar, medan BBC sitter vid ett fikabord bredvid eftersom de vet att de får full tillgång till honom efteråt.

Men det finns stunder när Frida också kan njuta av fotbollen. Som när Lionel Messi gjorde fyra mål på Arsenal i en Champions League-match på Camp Nou.

– Då stod jag vid hörnflaggan och rös och insåg att jag faktiskt får stå där alldeles nära och vara med om den här makalösa fotbollen live.

Hur började din tv-karriär?

– Det var en kombination av att jag både är utbildad skådespelare och personlig tränare. När jag jobbade på Spegelteatern i Stockholm fick jag samtidigt prata om träning i tv i Kanal Lokal. Dessutom gjorde Spegelteatern ett event åt Hammarby och jag medverkade i deras klubb-tv, Bajenland.

– Kanal Lokal hade så mycket pengar i början, man fick göra det man ville. Det roligaste vi gjorde var att sända ungdomsturneringen St Erikscupen, på fullt allvar med studio och halvtidsintervjuer. Stina Dabrowskis son Sigge var vår expert, han hade koll på alla unga fotbollsspelare i hela Stockholm.

– Jag blev tipsad av en kompis om jobbet på Viasat. I början gjorde jag sportnyheter, fick lite studiotid och var reporter i landskamper. Men eftersom jag kan spanska så frågade jag till slut: ”Är det inte bättre att jag åker ner och intervjuar Torres?”. Så första testet var en Barcelonamatch och det gick faktiskt lite för bra. Vi hade turen att få intervjuer med än den ena och än den andra så ribban las lite för högt...

– Formel 1 blev jag tillfrågad om ”eftersom jag ändå var ute och reste ganska mycket”... Men jag hade intresset och rätt bra koll efter att ha bott i Spanien där det är jättestort.

Frida är uppväxt i Säljan och gick på Stensätra skola. Familjen flyttade till Solkusten i Spaniennär Frida var i tioårsåldern, men hon återvände till Sandviken för att gå musikallinjen och ta studenten på Hammargymnasiet. Då bodde hon hos mormor i lägenhet ovanpå SAIK-fiket.

Hur mycket Sandviken är det i dig?

– Åh, hur mycket som helst! Jag har jättemycket känslor för Sandviken, det är därifrån jag kommer och mamma bor där. Jag älskar att ställa mig i SAIK-klacken när de kommer till Zinkensdamm och känna tillhörigheten. I vintras tjatade jag till mig att få göra bandy-VM. Det är en vacker sport och spelet är så oförstört. Visserligen undrade vi hur många som egentligen tittade på bronsmatchen Finland-Kazakstan klockan fem en morgon, men det var otroligt kul att sända evenemanget från början till slut.

Känner du Kim Källström sedan tiden i Sandviken?

– Ja, våra familjer umgicks ganska mycket. När vi ses pratar vi ofta om hur det är med våra föräldrar och syskon och så.

Kommer folk fram till dig för att prata fotboll eller Formel 1?

– Det finns en stor nyfikenhet och de kan fråga hur en match varit. Men oftast vill bara folk veta är hur stjärnorna är ”egentligen”. Inte hur de spelat eller vad de gjort, utan hur Messi, Zlatan och de är ”på riktigt”.

Och hur är de, ”på riktigt”?

–Många är oerhört ödmjuka. Messi till exempel lever för fotbollen, han skulle spela även utan pengar och publik. Xavi likaså, han vill byta sin flashiga bil till en enklare modell, säger: ”God Jul” och ”Vi ses nästa gång”. De kommer och studsar med sina bollar och bemöter all personal runt arenorna med respekt. Jag upplever att det oftast är de som fortfarande är på väg uppåt som kan drabbas av storhetsvansinne.

Finns det tittare som tvivlar på dig som reporter för att du är kvinna?

– Jag pratar aldrig om något som jag inte upplevt själv. Även om man måste kunna mycket så står Glenn Strömberg och Eje Elgh för expertkommentarerna. Jag behöver inte tycka något, utan förmedlar det jag ser. Fördelen är att jag alltid är på plats och då blir det svårt för någon att säga att jag har fel.

Vi svenskar är lite svala inför Formel 1. Hur lär man sig älska det?

– Det är lite som att gå på operan. Man måste nästan vara på plats för att höra ljudet, känna trycket och atmosfären.

– Eje sa redan från början att ingen kan lära sig allt om Formel 1, sporten är för komplex. Men vi har fritt tillträde i det innersta i tävlingsområdet och hänger med under träningar och kval fredag, lördag och hinner bli väl uppdaterade till finalen på söndagen. Under tävlingarna har vi små ”kangaroo-tv” där man kan följa tävlingen i detalj; välja en bil, en kommentator, man kan backa loppet. Om ett team bryter måste jag springa till det garaget och då tappar man greppet om händelserna, men den lill-tvn är otroligt bra hjälp. Publiken kan också hyra dem.

Har du kört en Formel 1-bil?

– I Red Bull-teamets simulator i Milton Keynes där teamets förare själva tränar. Den är till 80 procent verklighetstrogen och det var verkligen seriöst med dräkt och skor och utvärdering av körningarna som pågick en timme per åt gången. Föraren Daniel Ricciardo var min coach. Det var så otroligt fysiskt belastande, när jag kom ut vek sig benen, jag mådde illa och hade fått feber. Det gjorde otroligt ont i nacken. Jag fick verkligen enorm respekt för förarna. En liten mikrosekunds ouppmärksamhet och bilen sitter i muren.

Hur länge orkar du ha det här jobbet?

– Jag tänkte nog det skulle vara en kortare period. Men nu har det gått fem år. Har jag semester och ser fotboll eller Formel 1 så tänker jag: ”Åh, där skulle jag ha varit nu!”. Resandet är jag van vid, och normalt är jag inte borta mer än två dagar för en match, eller tre-fyra dagar för Formel 1 i Europa. Är det tävlingar i Australien eller Abu Dhabi går det någon vecka.

– Jag är noga med att hålla i rutinerna med träningen. Jag har sett så mycket när jag varit ute och sprungit, annars blir det bara arenor och hotell. Att springa i en storstad som vaknar, eller på landsbygden i Belgien är härligt. Det är rätt stor skillnad på omgivningarna i Kanada och Bahrain...

I höstas nominerades Frida Nordstrand till tv-galan Kristallens pris för Årets sporttv-profil i konkurrens med Peter Jihde och André Pops. Pops vann.

Kanske blir det nomineringar i fler kategorier vad det lider. I sommar spelar Frida, tillsammans med Adam Alsing, in sin andra säsong av TV3:s Superstars. Programmet spelas in under tre veckor på Fuerteventura i sommar och sänds i höst.

– Det är ett helt nytt sätt att arbeta för mig, och jättekul. Förra årets final mellan André Myhrer och Jörgen Brink blev så otroligt jämn och spännande att vi tänkte att publiken bara måste tro att det är regisserat.

Annons