Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet på webben är en demokratisk rättighet

Vänsterpartisterna Alf Norberg och Elisabeth Swedman skriver bland annat om varför de arbetar mot FRA-lagen och Ipred.

Annons

Det internet som vi känner står inför en rad hot. Ett storebrorssamhälle håller på att ta form där upphovsrättsorganisationer givits mandat att agera såväl polis som åklagare och utpressare och där staten lyssnar på och läser varenda rad som skrivs. Helt legalt. Vänsterpartiet slåss med näbbar och klor mot denna utveckling.

Ett nät utan censur och övervakning. Vi vill säkerställa rättssäkerheten för internetanvändare och motarbetar en struktur som hotar yttrandefriheten.

Därför fortsätter vi att arbeta mot sådant som FRA-lagen, Ipred och EU:s telekom-paket. Det sistnämnda kan innebära att någon annan bestämmer vilka sidor du får gå in på. Eller att du får betala för de sidor du går in på, ungefär som när du ringer ett telefonsamtal, och det är inte ”hemsideägaren” som får betalt.

Självklart behöver det arbetas fram nya ersättningssystem så alla som författar eller skriver musik ska få ersättning, ett exempel är att man skapar digitala bibliotek där upphovsmännen ersätts på ungefär samma sätt som i våra kommunala bibliotek. Vi som älskar internet röstar på Vänsterpartiet 7 juni!

Elisabeth Swedman

Vänsterpartiet

Mer läsning

Annons