Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angelica blommar ut lagom till midsommar

Skadorna och teknikproblemen sköt blomstertiden på framtiden.
Men nu – ett år efter landslagsdebuten – står Gefle IF:s Angelica Ström redo för sitt största framträdande i karriären.
– Allting har börjat falla på plats, förklarar Angelica som ska hoppa både längd och tresteg i helgens lag-EM i Leiria, Portugal.

Annons

Vi träffar Angelica Ström på Gunder Hägg Stadion, dagen före avresan mot Portugal och lag-EM.

Gefle IF:s 27-åriga landslagshopp är på ett avslappnat humör, och verkar inte särskilt spänd inför helgens uppgifter.

– Jag är inte så nervös, jag kände mig mest nervös när jag fick reda på att jag även skulle få hoppa längd, säger Angelica.

Ja, eftersom Carolina Klüft väljer att avstå lag-EM, efter ett antal skrala resultat på sistone, får Angelica Ström kliva in som ersättare. Desto mer säkert var det att hon skulle få förtroendet i tresteg.

– Det har varit klart ett tag, efter att jag blev bästa svenska på en uttagningstävling i Oslo tidigare under säsongen.

– Det har känts bra hela den här veckan. Jag är i bra form och känner mig laddad, säger Angelica som hoppar tresteg i morgon och längd på söndag.

Hon började med friidrott redan när hon var tio år, men det dröjde länge innan hon fick sitt ordentliga genombrott. Först efter flytten från Tierp till Gävle och Gefle IF 2002, har hon tagit de där efterlängtade kliven mot toppen.

Angelica har förklaringen:

– Jag har aldrig haft särskilt lätt för att lära mig tekniken på rätt sätt. Det har tagit många år för mig att komma hit. Men allting har börjat falla på plats nu, både när det gäller löpning, teknik och styrka. Sedan har jag varit rätt skadedrabbad genom åren. Jag har bland annat haft stora problem med ryggen och en stressfraktur i smalbenet. Jag har alltid haft en svag rygg, vilket kanske inte är så bra då tresteg är en hård gren.

– Dessutom fick jag bättre träningsmöjligheter i GIF efter att jag flyttade, med tillgång till en inomhushall.

Så sent som i fjol, på Finnkampen, fick Angelica Ström dra på sig landslagsdräkten för första gången, något överraskande. Sommaren 2008 blev, kort och gott, startskottet på en framtid i landslaget.

– Mitt självförtroende har vuxit och jag tycker att det hela tiden blir roligare och roligare att tävla.

– Han har hjälpt mig mycket. Han har sett till att jag lyckats förbättra olika delar i mina hopp, och att jag blivit spänstigare. Dessutom har han varit till stor hjälp när jag haft skadebekymmer, tack vare att han är kiropraktor.

– Fördelen för mig gentemot andra, är att jag är väldigt envis. Jag vill alltid uppnå de mål jag sätter upp, oavsett hur tungt det går. Jag har alltid tävlat mot mina syskon och byggt upp min tävlingsinstinkt.

Angelica är medveten om att hon och Sverige får slå ur underläge i Portugal.

– Så är det ju, vi ska se till att samla ihop så många poäng som krävs för att vara kvar i högsta divisionen. Och jag själv siktar på att slå klubbrekordet (6,20) i längd och distriktsrekordet (13,38) i tresteg.

Att det blir hennes största tävling hittills i karriären, tar hon med ro.

– Lite nervöst blir det nog, men det kommer inte att kännas på samma sätt som på Finnkampen, avslutar Angelica Ström innan hon gör sig klar för en tv-intervju.

026-15 93 78

I Kenya hade hon aldrig tränat löpning på allvar, men när hon kom till Sverige 2004, som 23-åring, tog karriären fart. Nu är hon den svenska långdistansdrottningen.

Mittback och en av VM-guldhjältarna i Italien 2006. Han var 26 år när han gjorde sin debut i Serie A i Perugia 1999.

Anfallare, som höll upp med fotbollen i nästan tio år, och slog igenom i Gefle IF som 28-åring.

Nästan 28 år fyllda värvades han till Hammarby där han gjorde debut i allsvenskan. Blev skyttekung i allsvenskan och landslagsman.

Slog igenom på allvar i Manchester United, där han är en legend. Men han hade hunnit bli 28 år innan han flyttade från danska Bröndby till United 1991.

n Andra idrottare som blommat ut sent

Mer läsning

Annons