Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De backade inte för segern

Debutant och vinnare. Ja, Gefle IF:s Elin Pöllä blev själv överraskad när hon slet sig upp för Hemlingbybacken och – helt ovetande – fick höra att hon var först i mål av tjejerna i det 15,7 kilometer långa i Vildmarksloppet.

– Det känns jätteroligt. Det var verkligen inget som jag hade räknat med.

Annons

Likt förra året slog Vildmarksloppet återigen nytt deltagarrekord med 187 startande i de sex klasserna. Med starka vindar och blöta myrar blev terrängen i årets upplaga riktigt tung att löpa i – något som de allra flesta andfått kommenterade efter att ha tagit sig i mål.

Med det i tanken blir därför den gamla sprinttalangen – med bland annat SM-guld för 16-åringar på 400 meter i meritlistan – Elin Pölläs prestation som debutant än mer imponerande. Trots att hon vann med nästan två minuter över tvåan i loppet med tiden 2.24.14 så var det ovant att springa terränglopp.

– I början av loppet sprang jag på rätt bra. Det var ingen vidare terräng då men sen blev det värre och värre. Terrängen kom nästan som en chock efter ett tag där.

• Skillnaderna är rätt stora i jämförelse med sprint, eller hur?

– Ja, det är helt annat. Man fokuserar ju hela tiden på terrängen med stegen. Något som visserligen kan vara rätt bra eftersom man inte tänker på att man är trött då. Det är först på dom flacka partierna när man springer på lite mer som man förstår hur trött man egentligen är.

Om Elin Pöllä tillhör den mer ovana gruppen av de tävlande så är det precis tvärtom med den överlägsna vinnaren Andreas Tuveson i 15,7 kilometersklassen för herrar.

Tuveson – som springer för den egenstartade klubben Tuve United från Gävle – har sprungit Vildmarksmilen fyra gånger tidigare och har också en seger från 2008 i bagaget.

Även han var förvånad och helt ovetande om att han var först fram till backen och mållinjen.

– Ja, det var först när du sa att det blir en Rigaresa (vinstpriset för vinnarna i Vildmarksloppet) i backen som jag förstod att jag skulle vinna, säger Tuveson till sin fru efter loppet.

• Vill man inte ha koll på hur man ligger till under loppet?

– Det är lite både och det där. Jag ville fråga men gjorde det aldrig under loppet. För om jag frågar och får höra att jag leder är det risk att jag spänner mig eller om jag får höra att jag är fyra så kanske jag tappar motivationen lite. Så säger dom inget längs banan så frågar jag inte heller.

Med nästan två och en halv minuts marginal – med tiden 2.10.11 – var det aldrig något snack om vem som var snabbast i skogarna i Hemlingby 2011.

I både herr- och damklassen bland motionärerna var det hemmalöpare som var snabbast över mållinjen. På 10,7 kilometersloppet för herrar vann Mathias Ericsson, Hemlingby LK med tiden 42.49 och i damklassen vann klubblösa Jenny Fahlstedt med tiden 52.42.

I tävlingsklassen 10,7 kilometer vann Väsby IK-löparen Jan Amnéus med bara tre sekunder – med tiden 37.20 – över Högbo GIF-löparen Albin Jonsson. Bland damerna vann Skärplingebon och landslagsorienteraren Sofie Johansson med tiden 44.41.

Mer läsning

Annons