Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En friidrottshall ska det bli – det lovar de rödgröna

En dag före valet får Gävles friidrottare löftet de väntat på – en ny träningshall.

Annons

Hallen ska stå färdig under nästa mandatperiod, förutsatt att den rödgröna majoriteten består.
– Det är dags för friidrotten nu, säger Lars-Göran Ståhl (s), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Frågan om en träningshall för friidrotten har varit en riktig långkörare, och för några dagar sedan efterlyste Gefle IF:s friidrottsorakel Mats Åkerlind i en debattartikel i Gävletidningarna ett besked.

Hans fråga: Kan något parti garantera att den sedan länge utlovade och planerade friidrottshallen byggs i Gävle och att den då står klar under första hälften av mandatperioden?

I ett gemensamt uttalande av socialdemokraternas Carina Blank, Peter Hasch och Lars-Göran Ståhl kommer beskedet som Åkerlind efterlyst. Det blir en friidrottshall om de får fortsätta regera i Gävle.

Men löftet gäller inte inom de två närmaste åren, utan inom fyra år.

– Vi kan inte lova att vi börjar bygga i morgon eller i övermorgon, men en friidrottshall ska det bli under den kommande mandatperioden, säger Lars-Göran Ståhl, som håller med om att friidrottarnas träningsvillkor under vinterhalvåret inte är de bästa.

– Nej, det är inte bra att de dagligen tvingas köra till exempelvis Falun, med ungdomar, för att träna, säger han.

Det handlar inte bara om valfläsk?

– Detta är absolut inget valfläsk utan något som finns med i vårt kommunpolitiska handlingsprogram. Det finns tryckt i våra broschyrer för var och en att läsa och kan vi inte åstadkomma det löftet är vi definitivt rökta i nästa val.

I det kommunpolitiska handlingsprogrammet som Lars-Göran Ståhl hänvisar till står det att ”friidrotten ska få bra träningsmöjligheter även under vinterhalvåret”, vilket onekligen kan tolkas på flera sätt. En dag före valet går socialdemokraterna längre och lovar en renodlad friidrottshall.

Varför först nu, varför kunde de inte fått sin hall mycket tidigare?

– Första delen av det hela kan inte jag, då var jag inte med, men politik handlar om prioriteringar och det har varit andra saker som legat före. Men nu sätter vi ner foten, nu är det dags för det här.

Vad talar för att det ska bli av den här gången?

– Det har varit lite kärvt ekonomiskt, men nu känns det som att vi är på väg uppåt igen och då ska vi vara med från början. Fotboll och innebandy har fått träningshallar, nu är det dags för friidrotten, säger Lars-Göran Ståhl och lyfter fram de beslut som redan är fattade när det gäller kommande satsningar på idrotten i Gävle.

– För ridsporten finns det pengar avsatta till ett nytt ridhus, men där är det andra faktorer som gjort att det inte blivit av ännu, 90 miljoner satsas på Strömvallen och kommande sommar påbörjar vi byggnationen av ett tak över Testebovallen.

När det gäller en annan långkörare i hallarnas värld, innebandyklubben Gävle GIK:s önskemål om en inomhushall med ordentlig publikkapacitet, vågar dock inte Lars-Göran Ståhl komma med några konkreta löften, mer än att diskussionerna fortsätter. Där har det framför allt handlat om placeringen av arenan, eftersom GGIK har en egen finansiär.

Mer läsning

Annons