Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En junior med superkoll

Erik Oja lämnar aldrig något åt slumpen. Förberedelserna är lika minutiösa varje dag han går ut på golfbanan.

Måttbandet och anteckningsboken är de viktigaste verktygen.

– Jag är nog mer noggrann än de flesta andra när det gäller den biten, säger september månads junior.

Annons

Nyligen säkrade 19-årige Erik Oja permanent spel på SAS Masters Tour 2010, tack vare andraplatsen på Elisefarm i Skåne i slutet på förra veckan.

– Eftersom jag hamnade bland de tolv bästa tillhör jag nu den kategori som får spela samtliga tävlingar på touren nästa år. Det känns bra.

– Jag visste att jag hade kapacitet att klara det, men det är alltid stor press när man spelar ett kval.

Oja har en riktigt fin period bakom sig med framskjutna placeringar i flera tävlingar på Minitouren. När han ska förklara framgångarna behöver han inte särskilt lång betänketid.

– Jag har så många kompetenta människor vid min sida. Jag får jäkligt bra hjälp hela tiden. Några som jag vill nämna är Marcus Norgren, Henrik Lundqvist och Lasse Wikström. Marcus fungerar som coach för mig, Henrik har hand om teknikträningen och Lasse sköter den fysiska biten. Alla tre gör var och en på sitt sätt att jag går framåt, säger Erik.

Det mest betydelsefulla är ändå hans egen filosofi på och vid sidan av golfbanan. Erik Oja gör ingenting halvdant, utan varenda detalj tas med i beräkningarna.

– Det handlar nog om hur jag är som person. Tidigare kunde jag åka upp till golfklubben utan någon plan överhuvudtaget, och bara slå iväg bollar utan eftertanke.

– Så är det inte längre. Jag är väldigt noggrann. Jag tränar väldigt tävlingslikt och vet vad och varför jag ska göra saker på golfbanan.

Oja tog grönt kort i åttaårsåldern och har sedan dess varit biten av sporten. Han har utvecklat sin egen speciella stil och han berättar mer än gärna om den.

– Jag slarvar aldrig med förberedelserna inför en tävling. Jag försöker ha bra koll på hur jag ska göra för att skaffa mig de bästa förutsättningarna att lyckas, säger Erik och fortsätter:

– Varje gång jag ska spela mäter jag upp hur jag ska stå vid olika slag, jag har min anteckningsbok där jag noterar olika resultat och hur jag har tränat. Jag använder mig av all tänkbar statistik som går att hitta på nätet, jag har koll på varenda slag. Jag är nog mer noggrann än de flesta andra när det gäller den biten.

– Ja, det tror jag absolut. När man kommer till en ny bana som man inte känner igen fungerar mitt tillvägagångssätt riktigt bra. Det bästa man kan göra är att mäta upp olika partier längs banan, helst två dagar före tävling. Jag skissar greenerna och drar pilar och så vidare. Det är viktigt att göra en grundlig analys av den bana man ska spela på.

– Om jag hade varit proffs hade jag väl spelat in lite drygt 5 000 kronor i snitt per tävling på Minitouren, och då handlar det om fem tävlingar. Flertalet av checkarna är över 5 000 kronor.

– Alltså, det är klart jag vill kunna leva på golfen en vacker dag, men först vill jag gå någon utbildning i USA. Jag tror det är viktigt och det är ett av mina delmål på vägen.

Erik Oja låter bestämd när han säger det.

Mer läsning

Annons