Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friidrottsserien fastställd för Gefle

Gefle IF:s friidrottslag står inför intressanta utmaningar denna säsong.
Under fredagen blev serieupplägget slutligt fastställt och det blir både nya motståndare och nya chanser för GIF-seniorerna.

Annons

Damlaget var 2008 nära att avancera till Lag-SM-finalen. Oklarheter kring datum har gjort att tjejerna nu placerats i den södra kvalgruppen.

Det innebär en kvalmatch i Jönköping på Kristi Himmelfärds Dag, den 21 maj.

– En längre resa, men en väldigt spännande match där vi har chans att slåss om en finalplats, säger GIF:s idrottschef Stefan Fougman. På papperet är norra gruppen starkare, men klubbarna i söder har bra bredd.

Stefan ger en snabbanalys av motståndarna:

Enormt duktiga tjejer på 100–800 m och i häck. Där sopar de i princip rent.

Ojämnare i övrigt men är förhandsfavoriter.

Inte samma toppar som när de hade Erica Johansson. Stark bredd, duktiga sprintrar, längdtjejen Linda Berntsson och Sara Brankell i tresteg gör ändå att de kan vinna.

De har höjd-/trestegstjejen Ellen Björklund som ankare. Hon var i final vid Junior-VM i somras. Flera duktiga juniorer men bör inte kunna vinna.

De har fördel av hemmaplan, men känns ojämnare än flera andra lag. De har J-landslagstjejen Rebecca Moyo på 400 m.

En skånsk plantskola som levererat många talanger till t ex MAI. Får det nog svårt men har JVM-kastaren Jasmine Henriksson i diskus.

Där bör de ta en seger.

Mot detta ställer GIF ett lag som är mycket starkt i hopp och kast men lite svagare i löpning. Nyckelaktiva är Angelica Ström (tresteg + längd), Annika Petersson (spjut + kula), Petra Larsson (100 + 200), Madelen Fahlstedt (slägga) och Anna Juggas Öberg (stav).

Endast segrarna går till Lag-SM-finalen på Stockholms Stadion.

GIF:s herrar hade en miserabel tävling 2008 och ramlade ner i division 1, den så kallade Svealandsserien:

– Målet är att vi skall ta oss tillbaka till Lag-SM-nivån, laget är definitivt starkare i år, menar Stefan Fougman.

Herrmatchen går 14 juni i Stockholm. Hårdaste motståndet lär komma från Rånäs 4H, IFK Umeå, SoIK Hellas och KFUM Örebro. Umeå har förstärkt med bland andra spjutesset Daniel Ragnvaldsson och 800-stjärnan Robin Rohlén. I Hellas finns höjdstjärnan Mehdi al-Khatib som mest kända namn. GIF:s starkaste namn är främst Robert Alneroth (slägga) och Johan Walldén (medeldistans).

De kompletteras av lovande unga killar som Oskar Borbos, Rasmus Ersson, Markus Liwing, Johan Fougman, Mikael Brinnen och Klas Linderheim

I dammatchen deltar Valbo AIF med ett intressant lag där merparten av tjejerna är födda 1991. Man bör inte kunna slåss om segern detta år men kan hålla sig väl framme i några grenar. Aktiva som sprint/häcktjejerna Malin Lindblom, Emelie Domanders och Madeleine Nilsson kan överraske.

Detsamma gäller för Gefle IF:s andralag som också deltar. I några grenar är GIF:s bredd fin, med ytterst duktiga aktiva som Jennifer Höglund (slägga), Emmy Olson (höjd) och Sophie Lewin (stav). Laget kan definitivt överraska sina motståndare.

Annons