Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF klättrar allt högre på rankingen

Gefle IF:s friidrottare blir allt mer ”inne”. Den slutsatsen är helt uppenbar när man studerar vinterns SM-tävlingar och poäng för medaljer och placeringar. GIF går stadigt uppåt och är nu uppe på åttonde plats bland Sveriges föreningar. Det är föreningens bästa placering sedan officiell statistik började föras.

Annons

Tumregeln har i många år varit att GIF är ett par klasser bättre utomhus än inne och den stämde ännu förra året. I så fall blir sommaren 2011 riktig intressant efter en synnerligen lyckad vinter. Egentligen är det helt osannolikt att GIF inomhus skall kunna lyckas så här bra. Man är ensam på topp-10 om att inte ha fullstor hall och det finns bara ytterligare två klubbar på topp-20 utan hall. Upsala IF på 18:e plats och Ljungby FIK på 19:e.

SM-sammanställningen gäller alla SM från seniorer ned till 15-åringarna och ger poäng till de sex främsta. GIF har i vinter tagit hem 102 p som ger plats 8. Bara 3 p skiljer upp till IF Göta och Örgryte IS som delar plats 6. Göta är den enda klubben före GIF som inte kommer från storstäderna! I fråga om medaljpoäng är dessutom GIF före värmlänningarna.

Nedåt är det en rejäl lucka på exakt 30 p ner till niondeplacerade Hammarby och ytterligare 2,5 p till Falu IK.

I toppen har det skett några noterbara förändringar. Under ett antal år har trion Hässelby, Spårvägen och Malmö toppat men de är nu förpassade till platserna 3-5. I stället toppar Ullevi FK klart med sina 210 p. Man är 51 p före Huddinge AIS som har varit de senaste årens stora komet och som nu kan vara på väg att utmana om förstaplatsen.

Om man talar om komet så är Gefle IF en sådan inomhus. Det är bara att titta på de fyra senaste årens utveckling.

Medaljutvecklingen har varit likadan. 2008 tog GIF fem silver. 2011 blev det tre guld, sex silver och sju brons.

Frågan är nu hur detta skall förvaltas. Gefle IF har ett antal duktiga tränare och i grunden en bra organisation. Men man har samma problem som alla landsortsklubbar, nämligen att få de aktiva att satsa vidare efter gymnasieåren. De aktiva flyttar ganska ofta iväg för studier på annan ort, i synnerhet orter med både universitet och friidrottshall. Den utlovade inomhushallen är därför minst sagt efterlängtad, dels av friidrottarna själva och troligen också av till exempel Högskolan i Gävle…

MATS ÅKERLIND

Mer läsning

Annons