Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-damerna klara för final i lag-SM

Gefle IF:s friidrottsdamer är tillbaka i den allra högsta societeten. Genom seger i lag-SM-semin i Jönköping blir GIF nu en av sex klubbar som gör upp om lag-SM på Stockholms Stadion 1 juli.
Det blev seger och inte bara det – det handlade om högklassiga resultat och en utklassningsseger.

Annons

GIF kom till Jönköping med ett taggat lag som skulle vara starka i hopp och kast. Det stämde minst sagt väl. På åtta grenar blev det fem segrar, två andra- och en tredjeplats. Där avgjorde GIF matchen och till slut blev det seger med hela 18 poäng.

Två aktiva glänste lite extra. Angelica Ström årsdebuterade med en högklassig dubbelseger.

Först 12,77 i tresteg (utepers med 9 cm i laglig vind) och seger över SM-ettan 2008, Sara Brankell. Därpå klippte hon till med hela 6,02 i längd i laglig vind (+0,3). Med det slog hon Finnkampshopperskan Linda Berntsson med 21 cm och förbättrade perset utomhus med osannolika 42 cm!

I söndags förlorade Petra Larsson sitt distriktsrekord på 100 m för F14. Nu tog hon istället hand om ett annat rekord. Petra vann sensationellt 100-loppet och sänkte det tre år gamla perset med 0,13 till 12,18. Det innebar dessutom nytt juniordistriktsrekord (F19), 0,07 bättre än Katarina Gustafssons 26 år(!) gamla notering.

Petra vann före Linda Berntsson och gjorde sedan ett topplopp på 200 m. Här blev hon tvåa med 25,15 i 0,9 motvind! Pers med 0,43 sek och bara 8/100 från j-distriktsrekordet. Petra och Angelica sprang dessutom i stafettlaget som fullbordade GIF-triumfen.

– En sån här dag skall hela laget hyllas, tyckte lagledaren Leif Karlsson.

Men Angelica och Petra var ändå lite extra glädjeämnen.

Det fanns andra nyckelaktiva: Annika Petersson säkerhetskastade (hon har haft en del skadekänningar i maj) men noterade ändå 53,16 i spjut, viket var över 14 m längre än tvåan. Annika var också tvåa i kula. Madelen Fahlstedt vann slägga med 12 meters marginal och kastade 51,49. Anna Juggas Öberg var precis som 2008 överlägsen i stav.

I totalt 18 grenar noterade GIF bara fyra på nedre halvan av resultatlistan! Bytena på medeldistans lyckades över förväntan och gav fin poängutdelning. Extra plus går till Tove Wettergren som blev tvåa i ett taktiklopp på 1500 m. Elin Pöllä kom fin trea på för henne ovana 800 m. Nina Gudmundsson debuterade på hinder och blev tvåa. Linda Segerlind debuterade som banlöpare och blev fyra på 5000 m. Samma placering fick Sofie Erenlöf efter ett smart lopp på 400 m häck.

En riktig skräll stod blott 14-åriga Matilda Åström för. Hon blev tvåa i diskus och var med 34,72 bara 9 cm från vinst. Noteringen var också inofficiellt distriktsrekord för F14 med seniordiskusen.

Det var givetvis glatt värre i GIF-gänget:

– Både oväntat och oerhört roligt, tyckte lagledaren Thomas Persson. Vi var nära finalplats i fjol och det var väldigt skönt att åter ta sig till en final.

Senaste gången GIF:s damlag var med i lag-SM-finalen var 2003 (herrarna var i final 2005). Åren 1992–2003 var GIF-tjejerna i final 10 gånger på 12 säsonger, med silver 1994 och 1999 som höjdpunkter. Nu finns chansen igen när GIF den 1 juli ställer upp laget på anrika Stockholms Stadion.

Annons