Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-duo gör som Zlatan – drar till Barcelona

Gefle IF:s friidrottarduo Annika Petersson och Johan Walldén får extra motivation inför vinterträningen.
Båda är nämligen uttagna till ”Team Barcelona” som är Svenska Friidrottsförbundets satsning inför EM 2010.
Extra landslagsträffar och läger utomlands skall bygga grunden för en bra svensk insats I Spanien.

Annons

Totalt är nära 70 svenska friidrottare uttagna av förbundskapten Stefan Olsson.

Det handlar om allt från rutinerade toppnamn som Christian Olsson till unga jokrar som kan överraska i Barcelona. Dit räknas Johan Walldén som efter sin tuffa satsning vid Finnkampen har blivit känd för den stora publiken.

Johan representerar, liksom 19-åriga Umeå-duon Robin Rohlén och Anton Asplund, en ny tuff generation av medeldistansare som vågar sätta höga mål och arbeta mot dem.

Annika Petersson hör till de äldre och mest rutinerade i satsningen. Vid nästan 31 års ålder skulle hon kunna ses som för gammal.

Men Annikas fina kastningar vid både SM och Finnkampen gav henne utan minsta tveksamheten fortsatt plats i satsningen där hon har spjut-sällskap av Växjös storlöfte Anna Wessman. Förhoppningsvis leder detta till att Annika får göra sin andra raka EM-start. För Johan Walldén blir det givetvis debut i EM-sammanhang.

Det är dock långt till slutet av juli och Team Barcelona innebär inte att man är klar för EM. De internationella kvalgränserna är 57,50 för Annika i spjut, medan Johan jagar 1.48,20 på 800 m och 3.42,00 på 1500 m. Det är samtidigt inte säkert att man blir uttagen bara för att man har klarat kvalgränsen. Stefan Olsson skissar som bäst på vad som skall gälla för de svenska deltagarna.

Så här på papperet verkar Johans kvalgränser lite enklare att nå än Annikas. Hon måste slå sitt eget svenska rekord för att kvala till EM. Efter sommarens insatser verkar dock det vara en fullt realistisk målsättning för Annika och även för Anna.

Närmaste träff för Team Barcelona äger rum i Malmö 4-6 december. Där blir det en mix av allt från träning, via läkarkontroller till mediakontakter.

Till sist – färgstarke Jimmy Nordin har ju meddelat att han siktar på comeback och start i Barcelona.

Oavsett vilken klubb han tävlar för (han är ju helt fri att välja efter sitt uppehåll) så är hans internationella kvalgräns 19,80. Ytterst tuffa krav, kanske de tuffaste av samtliga. Men det är de som kommer att gälla. Om Jimmy når ända fram vet vi i slutet av juli 2010.

Mer läsning

Annons