Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-ledare chockad av Sjöbergs avslöjande

Även på lokal nivå kommer Patrik Sjöbergs avslöjande om de övergrepp han utsatts för av sin tränare och styvfar, Viljo Nousiainen, som en fullständig chock.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att detta har hänt. Jag är chockad, berättar en skakad Stefan Fougman, sportchef i Gefle IF.

Annons

Den tidigare höjdhopparen Stefan Fougman, numera tränare och sportchef i Gefle IF, kände Viljo Nousiainen väl.

– Jag har haft honom på tränarutbildningar och han fanns ju med när jag själv var aktiv på landslagsläger och så där. Jag känner ju Patrik Sjöberg en del också, men det var länge sedan jag pratade med honom nu.

• Vilken var din reaktion när du fick höra Patriks berättelse?

– Jag satt i bilen i går kväll och hade sportradion på. Jag fick faktiskt stanna vid vägkanten och undrade om jag hört rätt. Jag blev helt chockad och tankarna på det här har funnits hela dagen.

• Du som var med på den här tiden, märkte du någonsin något?

– Nej, aldrig. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att detta har hänt. Viljo var ju en fantastisk tränare som alla såg upp till. Man blir chockad av detta.

• Vad tycker du om att Patrik Sjöberg berättar om det han blivit utsatt för?

– Det är fantastiskt bra att han gjort det. Det kan säkert inte ha varit lätt att göra det. Men man får hoppas att det här kan hjälpa andra som varit utsatta.

Stefan Fougman menar att avslöjandet är ett hårt slag för friidrotten, men också idrotten i stort.

– Redan i dag är det svårt att få ideellt arbetande folk till idrotten och det här gör det inte lättare, menar han.

Även Mats Åkerlind, stark man inom Gefle IF friidrott, är bestört över det inträffade – och lika förvånad och chockad som alla andra.

– Jag hade inte den blekaste aning om detta. Jag hade Viljo på en tränarutbildning och kände honom lite grann, vi har druckit kaffe ihop och så där. Men jag har aldrig hört eller sett något av det som Patrik berättar.

Mats Åkerlind är precis som Stefan Fougman bedrövad över vad detta kan få för konsekvenser för friidrotten och idrotten i stort framöver.

– Jag ser inte detta som en friidrottsfråga i första hand, detta kan finnas i alla idrotter. Det är ju så att pedofiler söker sig till verksamheter där det finns barn och ungdomar och jag pratade med mina elever i skolan kring det här i dag, berättar Mats Åkerlind som är lärare på Solängsskolan i Gävle.

Mer läsning

Annons