Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppartalangen Max siktar på JSM-guld i Kalmar

/

Max Andersson, 20, tävlande för Tierp Friidrott, har varit en hoppartalang sedan han var 13 år och nu är inriktningen helt fokuserad på längdhoppet. Men Max har också fina kvaliteter i höjdhoppet. Där har han som bäst presterat fina 198.

Annons

Men en fotskada gjorde att Max för ett par säsonger sedan bestämde sig för att det skulle bli längdhopp i fortsättningen.

Och det har gått riktigt bra. För några veckor sedan satte han också distriktsrekord för Uppland med ett hopp som mätte hela 749. Han har också plockat hem DM guldet i längd för Uppland.

– Närmast siktar jag på att göra ett bra resultat i Världsungdomsspelen i Göteborg till helgen. Jag hoppar på lördag, där det blir det mycket tuff konkurrens. I startlistan finns hoppare från hela Norden och även hoppare från Europa, säger Max, som har gått igenom friidrottsgymnasiet i Falun och där haft en mycket bra tränare i Bengt Erik Blomqvist.

– Han har betytt mycket för mig och att jag gått framåt i både längd och höjd. Nu har han fått jobb i England, men Bengt Erik skickar träningsprogram och råd till mig med jämna mellanrum, säger Max, som kommer att bo kvar i Falun efter avslutad skolgång.

– Ja, jag trivs jättebra här uppe och siktar nu på att få ett halvtidsjobb på ett lager och sedan ska jag träna resten av tiden. Jag räknar med att köra fyra, fem pass per vecka, berättar Max, som ju har hela tre säsonger kvar som junior inom friidrotten.

Till stora SM som går i Söderhamn är hela 45 anmälda.

– Här hoppas jag ändå på att kunna ta en finalplats. Efter vad jag hört så kommer de tio bästa att tävla i en grupp för sig och eftersom jag ligger femma i Sverige så bör jag ha en bra chans att platsa i finalen där, menar Max.

På juniorsidan i Sverige ligger Max tvåa. Ledde där till bara för några dagar sedan.

– Men nu hoppade helt nyligen Fredrik Samuelsson, Hässelby 751 och han blir ju en skarp konkurrent när det gäller JSM nere i Kalmar, menar Max.

Är du helt skadefri just nu?

– Ja, lite känner jag av högerfoten ibland, men det är inget som hindrar mig just nu. Visst kan jag känna av lite i vader och lår, men det är sådant som hör till när man tränar så hårt som jag gör, säger Max.

Och trots att Max numera siktar in sig på längdhoppet i första hand, så hoppade han hela 198 på en tävling i Karlstad för en tid sedan. Vilken härlig talang!

När det gäller helgens Världsungdomsspel i Göteborg så har Max fina meriter från Göteborg.

– Ja, jag har lyckats plocka hem både silver och brons i höjdhopp (2011 och 2012) och ett brons i längd (2012), men då tävlade jag i juniorklass. Nu blir det naturligtvis tuffare motstånd eftersom jag tävlar i seniorklassen, säger Tierpsgrabben Max Andersson.

Mer läsning

Annons