Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna höll nerverna i styr

/
  • Till vänster: Kajsa Nilsson, UF Contact, mitten Johanna Edvall, Gefle IF, till höger Axelina Johansson, Hovslätts IK.

Att vara favorit inför en viktig tävling är både trevligt och lite pressande. Johanna Edvall, Gefle IF, kom till friidrottens USM rankad etta i viktkastning och tvåa i kula.

Annons

Stor chans kan bli till nervositet… Men inte för Johanna. Hon avgjorde sina två finaler genom att slå till direkt och säkra två guld.

I kula inledde Johanna med 12,95. Bra, inte avskräckande, men det gjorde konkurrenterna nervösa. Johanna ökade sedan i femte omgången till 13,33 som gav segermarginalen 44 cm.

– Jag var inte ett dugg nervös – förrän efter min sista stöt, menade Johanna.

– Då insåg jag att jag inte kunde påverka något mer. Men det var ju lugnt!

Viktkastning återstod och här var Johanna storfavorit. Ett inledande kast på 15,39 var dessutom 1,5 m längre än vad någon annan hade kastat under säsongen och hon backade upp med 15,35. Men plötsligt kom ett hot.

Emilia Östergren, Huddinge, persade i två kast med totalt 1,45 meter och hade plötsligt 14,95 med ett kast kvar. Men mer blev det inte och Johanna var klar segrare.

Varför går det så bra?

– Jag tränar bra och jag mår bra, menar Johanna.

– Jag har lärt mig att tävla, att vinna och att förlora. Jag har bra support av mina föräldrar Åsa och Kenneth och från GIF.

Nu ser Johanna fram mot utomhussäsongen där vikt blir slägga och även diskus är en intressant gren för Johanna.

Bakom Johanna blev gästrikeutdelningen måttlig. Vilma Åkerman har dragits med skador och ideliga förkylningar. Ändå blev det årsbästa i F16 60 m med 8,07 och en semifinalplats. I F15 60 m häck. var Johanna Ringstam totalt 11:a efter en missad start men därefter bra löpning.

I P16 kula persade Fredrik Nordin två gånger, som bäst 10,51.

Mer läsning

Annons