Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medaljer i massor till gästriklands unga friidrottare

Niclas Rickardsson och Freja Liljedahl, båda Gefle IF, kan titulera sig svenska mästare efter helgens ungdoms-SM i friidrott i Växjö.

Ytterligare nio medaljer till Gästrikland fullbordade en framgångsrik helg.

Annons

– En riktigt stark insats. På elva aktiva tog Gefle IF tio medaljer, varav två guld, konstaterar coachen Janne Eriksson.

Av övriga gästrikefriidrottare var det bara Högbos spjutess i F 16, Emma Haraanen, som var på plats och, som alltid, gjorde bra ifrån sig. Hennes 41,38 räckte till silver, bara en dryg halvmeter från guldet som vanns av Heleneholms trea vid senior-SM, Malin Andersson.

GIF-coacherna Eriksson och Tomas Björklund trivdes inte minst på eftermiddagen den första av tävlingsdagarna.

– Inom loppet av 20 minuter fick vi fem medaljer då. Det kändes som om speakern på Värendsvallen inte gjorde annat än att prata om Gefle IF en stund, skrattar Eriksson.

Medan Caroline Andersson och Julia Wigren slogs om medaljerna i höjd F 16 kastade nämligen F 15-flickorna Freja Liljedahl, Madde Östblom och Ida Rosén slägga några meter därifrån medan Moa Enmark sprang 1500 meter hinder…

Caroline Andersson knep bronspengen i höjd med ett hopp på 1,67.

I släggringen inledde Madde Östblom med ett jättepers, 48,55, en ökning med nära tre meter och satte därmed press på konkurrenterna.

I fem omgångar följde sedan en kamp mellan framförallt Östblom och Freja Liljedahl, där Freja Liljedahl till slut vann genom att kasta 48,96 i sista omgången. Ida Rosén höjde sitt pers till 46,09 och därmed var en Gefle IF-trippel klar – den första SM-tripplen för klubben sedan 1924!

Och precis samtidigt knep Moa Enmark ett silver i hinderloppet, trots viss ovana med hindertekniken men desto starkare löpning.

Mångsidige Niclas Rickardsson var favorit i längdhopp för P16 och ledde ända till sista omgången. Då passerades han lite snöpligt och när Rickardsson tog emot silvermedaljen sneglade han irriterat mot guldet.

Inte helt oväntat kom revanschen snart. I tresteg, där han också var en av favoriterna, lyckades han leda från första till sista hoppet och vann på 13,29. Och som en bonus sprang han sedan till sig ett brons i 110 meter häck.

Gefle IF har en stark grupp F 15-tjejer och tog även två bronsmedaljer där: Emmy Olson i höjd och Josefin Palm i längd. I en nervös höjdfinal visade Emmy ännu en gång prov på bra tävlingsnerver och persade med 1,66.

Josefin Palm har problem med en fot och var tvungen att avstå finalen på 100 meter, dit hon kvalat in med pers 12,56, sjunde tid, för att spara foten till längdhoppet. Där låg hon länge tvåa med ett pershopp på 5,54 redan i första omgången men slutade till slut trea.

Madeleine Eriksson i F 16 var i final i alla sina tre grenar och blev stark sexa på både 100 meter (med pers 12,65 i semin) och 100 m häck.

Förutom fjärdeplatsen i höjd, med samma resultat som bronshoppande Caroline Andersson, blev Julia Wigren även fin sexa i längd med 5,57, Moa Enmark hann även med att bli fyra på 2000 m.

15-åriga Stina Jansson, som varit skadad och inte kunnat träna med häckar, blev nia på specialdistansen 300 m häck.

Mer läsning

Annons