Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mohamamed nära att nå OS-gränsen

Gunder Hägg-stadions snabbaste tid på 18 år. Ändå var inte 19-årige Hamada Mohamamed från Egypten nöjd med tiden 1,46,81 efter sitt 800-meterslopp.

– Nej, jag försöker klara av kvaltiden för OS på 1,46,30, säger egyptiern.

Annons

Med en regnig förmiddag blev många av resultaten hos friidrottarna på Gunder Hägg-stadion långt ifrån personrekorden för deltagarna på Valbo Games. Men i takt med att molnen skingrade sig och solen tittade fram började också resultaten komma och när det var dagens tre stora lopp på 800 meter var förutsättningarna mycket bra för snabba lopp.

Redan i B-loppet sprang saudiern Mohamed al Salhi på nytt Valbo Games-rekord med tiden 1,47,49 men det fick han inte behålla länge. I loppet efter höll träningskompisen Hamada Mohamamed ett rasande tempo och konkurrenterna fick snabbt ge sig.

Tillsammans med en pigg och tjoande publik på läktarna sprang Mohamamed allt vad han kunde för att kvalificera sig för OS men det räckte tyvärr inte riktigt till. 1,46,81 var visserligen nytt Valbo Games-rekord och den sjätte snabbaste tiden någonsin på Gunder Hägg-stadion men inte tillräckligt bra för att kvalificera sig till OS. Efteråt var vinnaren nöjd med inramningen men lite besviken över vinden.

– Det var en bra stämning och publiken bjöd verkligen till för att jag skulle orka på upploppet. Men det var synd att blåste väldigt starkt i ena kurvan, det tog lite på krafterna, säger Hamada Mohamamed som annars tror att han hade klarat 1,46,30 och därmed varit klar för OS i London 2012.

Av hemmahoppen var det annars 16-åriga Sandra Törnros som stod för dagens prestation. Bland de sista grenarna för dagen gick hon in i längdhoppet med – vad hon själv sa – slitna ben från gårdagens tävlande. Och visst var det lite kämpigt med två ogiltiga hopp men sen slog hon till. I det fjärde hoppet tog hon nytt personligt rekord med 6,07 – ett resultat som hade räckt till en femteplats i Ungdoms-VM för två veckor sen.

– Ja, det var jätteskönt. Att det var i rätt vind också för jag har ju hoppat 6,04 tidigare men då var det i för mycket medvind, säger Sandra Törnros.

Friidrottsprofilen Mats Åkerlind var nästintill lyrisk efter Törnros personliga rekord.

– Det gjorde nästan min dag. Det är väldigt sällsynt att en 16-åring hoppar över sex meter.

Även mångkamparen Filip Hjorth visade vad han kunde i längdhoppsgropen. 7,32 gav honom en överlägsen vinst i P19-klassen och hade också varit personligt rekord om det inte vore för den starka vinden.

Det fanns dock en till i hemmaklubben som fick ett nytt – och riktigt – personligt rekord. Skadeförföljda mångkamparen Emmy Olson – som den här säsongen har satsat mer på löpningen – lyckades sänka sitt personliga rekord med nästan trettio hundradelar när hon sprang in på tiden 25,63 på 200 meter i F17-klassen.

– Det var jätteroligt. Jag kände mig lite seg innan men det är nästan då det brukar gå bra. Man blir lite mer avslappnad då, säger Olson stolt.

Mer läsning

Annons