Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar SM för juniorer och ungdomar

Helgens friidrottsfokus är inriktat på jättetävlingarna junior-SM och ungdoms-SM. Juniorerna (17–22 år) finns på 2003 års SM-arena i Norrtälje medan USM (15–16 år) avgörs i Täby. Gästrikland representeras av aktiva från Gefle IF, Valbo AIF och Högbo GIF.

Annons

Med 25 aktiva har GIF som väntat den största truppen. Men även VAIF och HGIF har medaljförhoppningar, liksom Örbyhus IF från Norduppland.

Toppnamnen vid JSM är följande:

GIF:s Johan Walldén jagar efter sitt lyckade SM nu medaljer på 1500 m och 800 m. I potten finns också en plats till 22-åringarnas Nordiska Mästerskap.

Viss sådan chans har även GIF:s längdhoppare Fredrik Persson. För 19-årsklassen handlar det om JSM-medaljer och platser i nordisk Juniorlandskamp.

Olle Bywall, VAIF, förefaller ha goda chanser på 300 m häck.

Där deltar även GIF:s 18-årige Rasmus Ersson som kanske har ännu bättre chanser på 110 m häck.

Medaljaspirant är också GIF:s hinderlöpare Markus Liwing. Bland andra intressanta 19-årsstarter märks GIF:arna Mikael Brinnen (tresteg), Jennifer Höglund (slägga), Johan Fougman (stav) och Petra Larsson (100 m).

För 17-åringarna handlar det om SM-medaljer och platser i U-Finnkampen. Där deltog redan i fjol GIF:s Olivia Lindh som nu jagar medaljer på främst 1500 m hinder och 1500 m. En intressant start gör GIF:s Oskar Borbos som lite överraskande toppar Sverige-bästa på 400 m.

Han har en god medaljchans och det gäller även för jämngamla Elin Pöllä som efter skadepoblem nu närmar sig formen på 400 m. Vi följer också med intresse Emelie Domanders, VAIF, på 300 m häck och klubbkompisen Madeleine Nilsson på 100 m.

Vid USM i Täby finns flera medaljaspiranter.

Hetast är kanske Emma Haaranen, Högbo GIF, som är tvåa i spjut och femma i diskus. Intressant nog är hon närmare ettan i diskus (1,80 m) än i spjut (7,58 m).

I P16 har Martin Mohebbi, GIF, varit säker i tresteg och på 110 m häck, men är på grund av skada en osäker start. GIF:s stavtjej Anna Juggas Öberg har medaljchans i F16, liksom hinderlöparen Stina Jansson. Färske 400-löparen Klas Linderheim och längdhopparen Erik Gerdin jagar finalplatser.

I 15-årsklassen handlar det om första USM utomhus. Mångsidige Niclas Rickardsson kan komma högt i bland annat längdhopp. Höjdhoppande Caroline Andersson knep USM-silver inne och jagar en ny medalj. Intressanta starter gör också Madeleine Eriksson, Julia Wigren och John Österberg. Sprintern Patrik Mohlin har sprungit fort men besväras av en ryggskada.

Nordupplaand representeras av två aktiva från Örbyhus IF. I P17 jagar Adam Ståhlberg poängplatser och även medaljer i både tresteg och längd. Storebror David Ståhlberg gör comeback i M22 tresteg efter en tids skada.

Mer läsning

Annons