Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt superlopp av Betty – Sverigetvåa på 400 m

Gefle IF:s Betty Strandberg har vunnit SM-guld i stafett med en toppsträcka på 400 m. Ändå har hon aldrig sprungit sträckan individuellt. Tills på söndagen då hon debuterade vid Öresundsspelen i Helsingborg. Det blev en succé.

Annons

Betty blev tvåa i seniorklassen med 56,07, det näst snabbaste någonsin av en svensk 15-åring!

Betty har det senaste dryga året dragit sig nedåt i sträckorna. 400 m finns på USM först från 16-år och för F15 handlar det om 300 m vid USM. Men sträckan lockar och Betty ställde upp i seniorklassen.

A-finalen fick en mycket ungdomlig prägel och blev en duell mellan Betty och 16-åriga danska jättelöftet Stina Troest.

Första kurvan var jämn men danskan drog ifrån upp till dryga 200 m. Sedan började Betty ta in och i mål skilde bara ett steg. Troest vann med storfina 55,86 mot 56,07 för Betty.

Nytt distriktsrekord – men hur bra är tiden?

Svaret är – väldigt bra!

En titt i statistiken visar att Betty nu är tvåa genom tiderna bland svenska 15-åringar. Före henne finns endast Eva Petersson från Östersund som noterade 55,89 (+ manuell tid 55,4) redan 1976! Minst sagt imponerande. Man skall dock minnas att F15 inte har haft 400 m som SM-gren på cirka 15 år. Dessutom lyckades bara tre av de tio bästa hänga med i eliten som seniorer. Det är lång väg att gå men från ett bra läge…

En kuriositet är att Eva Peterssons dotter Emilia Granqvist, 20 år, har sprungit 400 m häck vid både Junior-VM och i Finnkampen. Emilia gjorde tvärtom mot mamma. Hon spelade länge bandy och satsade på friidrotten först vid ca 17 års ålder. Madeleine Eriksson var andra GIF:are på plats. Madde gjorde fina insatser på 100 m häck (trea i mycket hård motvind) och på 100 m (fyra med 12,65)

MATS ÅKERLIND

Mer läsning

Annons