Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silver för Niclas i USM

Niclas Rickardsson, Gefle IF, lyckades utmärkt vid Ungdoms-SM i mångkamp i Kalmar. 15-årige Niclas slog till med ett överraskande silver i P15 åttakamp med fina 5 980 poäng efter en stark serie under svåra förhållanden.

Annons

Niclas start var lite oväntad. Hela våren och försommaren har han dragits med en envis ryggskada och har bara kunnat köra vissa grenar. Men på slutet har ryggen blivit bättre och Niclas bestämde sig i ett sent skede för deltagande.

Efter skadan var tekniken lite osäker. Två dagars regnande och kyla gjorde inte läget enklare. Men Niclas startade utsökt med personliga rekord i de tre första grenarna. 14,83 i motvind på 100 m häck följdes av 33,90 i diskus och 3,16 i stav. Lördagen avslutades med fina 45,89 i spjut och en grenseger. Nu låg Niclas tvåa bakom suveräne Filip Hjort från Säters IF.

Söndagen bjöd på ännu sämre förhållanden. Ösregn och kyla gjorde grenarna chansartade. Filip Hjort fortsatte att dominera. Bakom honom ledde Niclas en tät kvintett som gjorde upp om medaljerna.

I längd gav 5,83 en andraplats och ett litet grepp. I blötan blev däremot kula en missräkning med 11,56 (mot perset på 13,91) och efter 1,57 i höjd måste Niclas göra ett koncentrerat och bra lopp på 800 m. Det gjorde han. 2.20 säkrade silvret med 100 poängs marginal ner till bronsvinnande Gustav Fridh, Huddinge, som avancerade på 800 m. Filip Hjort var i särklass och vann med över 600 poäng.

– Jag är väldigt nöjd, kommenterade Niclas. Jag visste inte vad jag skulle kunna förvänta mig i grenar som stav och höjd eftersom jag knappt har kört dem i sommar. Inför 800 meter var det lite nervöst men jag kände sedan att jag hade koll på konkurrenterna under loppet.

För Niclas var detta den andra USM-medaljen i sommar. Vid stora USM i Täby blev det brons i längd. Nästa helg är han tillbaka i Småland. Då handlar det om Nordeakampen för 15-årslag i Växjö, inofficiellt lag-SM för åldersklassen. Där är Niclas ankare i GIF:s lag och man kan förvänta sig en ny mångkamp från hans sida.

För det andra GIF-hoppet, Andreas Romin i P17 tiokamp, blev tävlingen ett antiklimax. Andreas slog i första häcken och landade så olyckligt att han stukade foten. Han fortsatte i tre grenar till men fick sedan kliva av.

Tråkigt, eftersom Andreas hade en klar medaljchans.

Mer läsning

Annons