Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-satsningen trappas upp – GIF hoppas locka stjärnorna

Carolina Klüft, Christian Olsson, Emma Green, systrarna Kallur...

Friidrotts-SM 2011 kommer till Gävle – och då hoppas klubben locka samtliga storstjärnor.

– Christian Olsson är ett drömnamn. Jag tror att han kommer, säger Mats Åkerlind, som sitter i tävlingsledningen.

Annons

Det var under våren 2009 som Jan Hovdebo, Erik Proos och Mats Åkerlind fick en idé – söka friidrotts-SM till Gävle. Upprepa 2002 års succéarrangemang.

– Men vi trodde aldrig att vi skulle få det till 2011. Vi hade kalkylerat på att få arrangera SM 2013, men redan i sommar...Nej, det trodde vi var alldeles för tätt inpå. Vi blev lite tagna på sängen när vi fick reda på det, säger Hovdebo, ordförande i Gefle IF Friidrott.

Sedan startade förarbetet med storslagna planer – i går höll föreningen presskonferens.

Bland annat ska kommunen renovera Gunder Häggstadion. Till SM (som startar den 12 augusti) ska stadion innehålla två restauranger varav en VIP-restaurang med läktare intill byggnaden. Sedan ska både en läktare på kortsidan och ena långsidan (bredvid huvudläktaren byggas). Dessutom byter man ut löparbanorna.

Gefle IF satsar alltså stenhårt på kringarrangemanget.

– Vi har stora möjligheter att nå ut till hela Sverige. Det ska inte bara vara en idrottstävling, utan det här ska prägla hela staden Gävle. Du ska kunna ha kul även om du inte är intresserad av friidrott, säger Erik Proos, som är högst ansvarig för dessa kringarrangemang.

Men den främsta orsaken som kommer få folket att vallfärda till Gunder Häggstadion är landets stora friidrottsstjärnor. Där är föreningen optimistiska.

Såväl namn som Carolina Klüft, Emma Green, Christian Olsson och systrarna Kallur väntas delta i sommarens SM.

– Den mest tveksamma är väl Christian Olsson, som inte var med under 2002. Han är ett drömnamn som jag tror vi ska kunna få hit. Kallurs är i gång med träningen och där ska det inte vara några problem, säger Mats Åkerlind.

– Vi har ju den fördelen också att man kan flytta sig fritt på arenan beroende på vad man vill se. Det går inte på många andra arenor, fyller Proos i och nämner Värendsvallen i Växjö som exempel.

Under samma helg spelar också Gefle IF sin allsvenska match mot Malmö FF på Strömvallen. Föreningens friidrottssektion har pratat med fotbollen.

– Det ska vi inte se som en krock, utan en fördel. Vi kommer göra något bra av det. Vad är dock oklart i dagsläget, säger Proos.

fakta

Mer läsning

Annons