Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superlöftet tävlar i Valbo Games

Hamza Driouch spås en lysande framtid på 800 meter – och förknippas med världsstjärnan Abubaker Kaki.

I helgen kommer Driouch och resten av hans asiatiska och afrikanska träningskompisar till Valbo Games och Gunder Hägg-stadion.

– Jag siktar på att slå det asiatiska rekordet på 1 000 meter under Valbo Games, säger 16-årige Hamza Driouch till Sporten.

Annons

Det ska sägas att de flesta av de totalt 22 friidrottarna håller hög nivå – talangerna är allt från 13 till 24 år och kommer från Qatar, Sudan, Oman, Egypten och Saudiarabien.

I Sverige befinner de sig för att få bättre träningsmöjligheter under sommaren – och har nu beslutat sig för att lämna träningsanläggningen i Sollentuna för att delta på Valbo Games som inleds i dag.

Hamza Driouch från Qatar är den främsta av dem och visade om inte annat under Ungdoms-VM i franska Lille att han är ett löfte.

Det blev en fjärdeplats – men enligt tränaren Jama Adem borde det blivit en guldmedalj för 16-åringen.

– De tre främsta i 800 metersfinalen var inte ungdomar, två kommer från Kenya och en från Etiopien och de fuskar med åldern. Jag vet inte exakt hur gamla de är, men betydligt äldre än Driouch är de i alla fall, säger Driouchs tränare Jama Adem

– De kom med ett pass där åldern låg inom ramen, så det går inte att bevisa något annat. Men jag vet att de är äldre, fortsätter han.

Segraren Leonard Kirwa Kosencha, Kenya, sprang in på 1.44,08 (en tid som räckt till OS-guld i Peking), den nya världsrekordtiden för ungdomar – och Driouch på tiden 1.46,39.

• Driouch gör ju ett sanslöst bra lopp, ändå.

– Ja, fast han kom bara fyra, det är inte rättvist att det ska kunna gå till på det här viset, säger Adem.

Driouch föll i tårar efter Ungdoms-VM men laddar nu batterierna på Sollentunavallen – och satsar liksom resten av gruppen först och främst på Valbo Games.

– Tävlingsvana är alltid bra att få och då tyckte vi att den här tävlingen var lagom att besöka, säger Adem.

Jama Adem förknippar asiaten med en av världens just nu bästa 800-meterslöpare – sudanesen Abubaker Kaki.

Adem är tränare även för Kaki och ser likheterna mellan dem, redan nu.

– De tävlar på två skilda nivåer men Hamza är ungefär på samma nivå som Kaki var i hans ålder, säger han.

• Hur långt kan Driouch gå?

– Just nu har han alla förutsättningar för att bli något, men det krävs att han fortsätter träna som han gör för tillfället.

På lördag och söndag kommer de bästa löparna att göra entré – Driouch ställer upp på 1000 meter, 21-årige Ahmed Al-Merjabi, som slog Johan Wissman på Sollentuna GP, finns med på 400 meter och Tasabih Mohamed El Sayed, femma på Ungdoms-VM, deltar i damernas 800 meter.

Och Hamza Driouch, han sätter ribban högt på den udda distansen 1 000 meter.

– Jag siktar på att slå det asiatiska rekordet (2.14,72), jag tror det är möjligt. Under 2.17 ska jag åtminstone springa in på.

Leif Karlsson, Valbo Games tävlingsledare, är hoppfull inför årets upplaga av den tre dagar långa friidrottstävlingen – med för tillfället 800 anmälda deltagare.

– Dessutom blir det 2 000 startande totalt, då vissa tävlar i flera grenar, säger Karlsson.

Och finbesöket i form av Jama Adems talanggrupp är givetvis något alldeles extra, tycker han.

– Det är riktigt roligt att de vill komma hit, det här tyder ju på att Valbo Games numera är en erkänd tävling.

Mer läsning

Annons