Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upploppet som fällde Walldén

Fyra hundradelar.
Med så liten marginal missade Johan Walldén SM-guldet på 1 500 meter.
– Jag blev stum på slutet, säger Walldén, som fick se Johan Rogestedt passera precis innan mållinjen.

Annons

Johan Walldén genomförde ett i det närmaste perfekt finallopp på 1 500 meter.

Han fick luckan när han ryckte med 300 meter kvar – men på upploppet blev Stenungsunds Johan Rogestedt för svår att hålla bakom sig.

Rogestedt gick i mål på tiden 3.59,95, fyra hundradelar före Walldén.

– Det gick nästan, men jag blev lite stum de sista 100 meterna, säger 24-årige Johan Walldén, som inte direkt sprudlade av lycka direkt efter loppet.

– Just nu känns det surt. Jag gjorde allt jag kunde, men jag är inte nöjd med ett silver. Det är guldet jag har laddat för hela tiden.

Efter en mycket lyckad inomhussäsong åkte Walldén på skadan plantar fasciit (hälsporre), en överansträngning på undersidan av foten, i början på sommaren. Han tvingades till vila och har sedan bland annat kört myrträning. Först för några veckor sedan kunde han börja springa på bana igen.

I fredagens försök och gårdagens final visade Walldén att det inte varit något större fel på upplägget, och med lite distans till finalloppet kommer han att vara relativt belåten.

– Självklart, men jag hade så gärna velat ta guld här på hemmaplan. Jag har sprungit väldigt bra på träning och jag känner mig stark. Jag gav järnet och just nu är det blandade känslor, säger Walldén.

Duellen mot 18-årige Johan Rogestedt var inte direkt oväntad, och ännu en gång såg stjärnskottet på 800 meter till att vara före Walldén i mål. I vintras tog Rogestedt SM-guld inomhus på 1 500 meter före tvåan Walldén – även då efter en superspurt.

– Vi har haft våra dueller och det brukar vara tajt. Det är kul att möta Walldén. Och när han kommer till ett SM vet man att han är i bra form, säger Rogestedt, som vann guld på 800 meter vid ungdoms-VM för två år sedan och för tre veckor sedan tog brons på samma distans vid junior-EM.

Nu har han alltså även ett SM-guld på 1 500 meter utomhus.

– Det är en ofantligt skön känsla att vinna SM, som ju är det största som går att vinna i Sverige, säger Rogestedt.

Trodde du på seger när det var dags för upplopp?

– Jag kände att Johans ryck var mer allvarligt, än när Staffan (Ek) stack iväg tidigare i loppet. Jag kanske släppte lite för mycket fram till det var 200 meter kvar. Men jag kände mig stark på upploppet och jag tog meter för meter. Då hamnar man i en positiv spiral. Det var inte med mycket jag vann, men jag kände att jag var först i mål.

Efter finalen på 1 500 meter valde Johan Walldén att inte delta på 800 meter, som inleddes med försök i går.

– Fyra lopp sliter på kroppen, och jag vill inte överbelasta foten. Närmast blir det ett lopp i Norrköping och ett lopp i Belgien.

Och sedan kommer du till start i Finnkampen?

– Jag tror nog det. Det här loppet väger väl rätt tungt för det.

Även Rogestedt avstod 800 meter.

– Jag har lite problem med en hälsena, så det är ett rent säkerhetsbeslut. Det är ingen idé att riskera något inför Finnkampen, som är mitt stora mål, säger Johan Rogestedt.

Mer läsning

Annons