Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wetterberg i startgroparna inför SM-starten

Det kan kanske vara svårt att tro när man ser bilden, men här ska SM i friidrott avgöras i augusti.

Och mannen mitt i all snö är den som ska ordna ­succé.

Anders Wetterberg – en gång på 70-talet rankad topp 30 i Sverige – har bytt tennisen mot friidrott och uppskattar skillnaden.

– Det finns en kultur där det är självklart att stjärnorna ställer upp i SM som saknas i tennisen.

Annons

En skolklass åker skidor bakom kurvan på ena kortsidan, det är den enda form av idrottslig aktivitet som kan spåras kring Gunder Hägg-stadion förmiddagen den 1 februari.

Och det är inte utan problem som SM-generalen Wetterberg försöker balansera på både is och skare när han ska ta sig ut för fotografering på innerplan, man oroar sig lite för hur det ska gå särskilt med tanke på att han just berättat att han halkat och slagit bakhuvudet när han var ute med hunden tidigare i vinter.

Kunde ha slutat olyckligt. Han måste vara rädd om sig, Wetterberg, inte minst med tanke på att det är inne i det där huvudet som planerna för SM i Gävle ska ta form. Något som förresten redan pågått sedan september – det var då som tennisprofilen bestämde sig för att bli friidrottare, utan att ha vare sig rätta löpsteget eller tekniken.

– Jag var inte alls bra på friidrott i skolan, jag suckade och pustade mest när det blev dags för sånt. Det skulle vara bollar med, annars fick det vara, säger Wetterberg.

Men när han inte behöver friidrotta själv går det bättre. På vägen tillbaka till GIF-kansliet där Wetterberg inkvarterat sig i eget rum visar han upp något som kan liknas vid en mångkamp i beskrivningar av vad som ska göras innan SM-starten den 12 augusti – väggar ska målas, läktare ska byggas, en hoppgrop ska bli två, kiosken ska byggas ut, lekplatsen rivas ned, gamla anslagstavlor där spår av oräkneliga resultatlistor forftfarande syns ska bort, det ska resas tält och byggas förråd. Och framför allt ska banorna läggas om – det sker i juni då stadion är stängd.

På skrivbordet ligger en ritning av Tingvalla, där SM gick 2008.

Förra året fanns Wetterberg på plats för att kolla in arrangemanget i Falun.

Allt för att kunna göra SM i Gävle så lyckat som möjligt. Ändå påminner duggregnet utanför, därav paraplyet i de lämpliga SM-färgerna, om vad som är viktigast hur mycket man än förbereder.

– Vädret, ja. Jo, men det är ju så. Det är bara att hoppas. Och SM ligger ju samma helg som Cityfesten brukade gå, säger Wetterberg och påminner om att det ofta brukar vara sol och blå himmel då.

Mycket kan han göra något åt, SM-generalen, men inte låg- och högtryck.

SM-general förresten, är inget han går och kallar sig till vardags.

– Jag ser mig som en projektledare, en spindel i nätet. Och det är ett stort projekt att arrangera ett friidrotts-SM, säger han och fimpar samtidigt ännu ett inkommande samtal och slår av mobilen.

• Hur hamnade du egentligen i det där nätet?

– Mycket tack vare en gammal kollega jag jobbat med i alla år i Gefle Tennisklubb, Marie-Louise Lundén. Hon jobbar numera med marknad för GIF friidrott.

– GIF hade sökt SM 2011 men trodde nog inte på möjligheten att få det eftersom Falun hade det i fjol. Chansen att det skulle hamna i samma region igen ansågs liten, så man blev förvånade när det blev ett ja. Jag fick en lös förfrågan av ordförande Jan Hovdebo i våras. Jag funderade en stund och tackade ja.

• Du har ju erfarenhet som arrangör sedan förr.

– Ja, du tänker på Davis Cup-matchen i Gävle 1988 mot Nya Zeeland. Det blev verkligen lyckat. Tennisen var het då och svenskar vann samtliga grand slam det året. Edberg och Järryd var med i laget, plus Peter Lundgren som sedan blev Federers tränare.

• Man kan väl säga att det arrangemanget blev startskottet för din karriär inom tennisförbundet?

– Jo, så var det nog.

• Få känner nog till att du länge var svensk tennis mäktigaste man.

– Ja, jag var generalsekreterare i Svenska tennisförbundet mellan 1996 och 2004. En lång tid full av trevliga minnen. Det är som med lumpen, man minns bara det roliga. Det var väldigt slitigt också. Mycket resor, pendlande mellan först Gävle och Stockholm och sedan, när kansliet flyttade, mellan Gävle och Båstad. Och sedan alla internationella möten och tävlingar, bland annat Davis Cup-matcher.

• Var det därför du slutade, för att du aldrig hann vara hemma?

– Ja, det tog stopp till slut, jag hade inga fler reptrick att ta till och orkade inte mer. Generalsekreteraren får dra ett tungt lass själv inom tennisen, sedan jag försvann har två andra innehaft posten. Men som sagt, man minns det roliga.

• Vad gjorde du sedan?

– Körde lite på egen hand, höll i lite idrottsutbildningar.

• Och varför tackade du ja till GIF:s förfrågan?

– Jag är ju i grunden allmänt idrottsintresserad. Även om jag inte friidrottat själv missar jag aldrig friidrotten under ett OS eller ett friidrotts-VM. Det är ett spännande uppdrag.

– Och man måste ju se till att livnära sig på något vettigt också, pengar måste in, så är det. Det här kom lägligt.

• Vad är den största skillnaden mellan tennisen och friidrotten?

– När det gäller att arrangera – friidrotten är oerhört mer funktionärskrävande. Under SM-helgen klarar vi oss inte med under 200 ideella som ställer upp. Men GIF har gott rykte sedan länge, och många som var med både under SM 2002 och Europacupen 2005 vill vara med och hjälpa till igen.

– Sedan finns en kultur inom friidrotten där det är självklart för alla de största stjärnorna att ställa upp i SM. Den finns inte i tennis, där la man ner SM eftersom intresset inte fanns där.

• Ett tacksamt läge alltså.

– Verkligen!

• Vad är ett lyckat SM för dig?

– Det är att ordna något som folk kommer att minnas.

• Hur gör man det?

– Först gäller det att få publiken att komma hit och titta. Det finns ett genuint friidrottsintresse i Gävle – och vi har redan nu börjat sälja tredagarsbiljetter för 200 kronor. Det är ju riktigt billigt, vi vill få folk till stadion.

– Vi sprider ut de mest lockande grenarna, och stjärnorna, över de tre tävlingsdagarna. Det känns som svensk friidrott har medvind igen, och jag hoppas nån ny stjärna slår ut på allvar.

– Och vi satsar mycket på kringarrangemang.

• Ingen Cityfest och osäkerhet kring Sommarkvällarna. Drömläge här också, va.

– Jo, vi hoppas kunna dra nytta av sånt. Det är redan nu klart att kultävlingen för herrar och damer kommer att tjuvstarta på torsdagseftermiddagen – nere på stan. Det finns tre torg att välja mellan och vi ska bara komma överens med kommunen vilket som passar bäst. Det ska bli en happening.

– Vi kommer också att ha en marknadsgata utanför Gunder Hägg-stadion under tävlingsdagarna.

Det tyngsta jobbet ligger fortfarande framför Wetterberg och GIF, men det är inget som oroar.

– Det känns verkligen som vi har stan bakom oss. Jag upplever kommunen som mera på än vanligt också. Man har fattat att det betyder mycket för Gävle med ett så stort arrangemang. Någon har räknat ut att varje gäst utifrån under ett sånt här evenemang gör av med 3000–3500 kronor per dygn.

Nästan exakt ett halvår kvar till första start när Wetterberg slår på mobilen igen.

Det står inte på förrän Wissman tar den där kurvan där skolklassen skidar.

” Jag ser mig som en projektledare, en spindel i nätet. Och det är ett stort projekt att arrangera ett friidrotts-SM.”

”Det känns som svensk friidrott har medvind igen, och jag hoppas nån ny stjärna slår ut på allvar.

Och vi satsar mycket på kringarrangemang.”

Mer läsning

Annons