Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wissmans VM-väg tvingas gå via Gävle

Johan Wissman sprang VM-final på 400 meter för fyra år sedan.

Nu kämpar han för att ta sig till VM överhuvudtaget.

Vägen dit går via Gävle.

Annons

44,56 – det är Wissmans svenska rekord det.

Han satte det i VM-semifinalen i Osaka 2007 och om han gjorde den tiden i dag skulle det innebära världsårsbästa. Men det kan Wissman bara drömma om.

Den sista smaken av framgång utomhus kom i OS i Peking 2008 då han tog sig till final – han noterade då den tredje bästa kvaltiden av finalisterna men slutade sedan åtta.

Motigheterna började i Berlin-VM året därefter, då han knappt tog sig vidare från försöken och sedan tvingades lämna återbud inför semifinalen på grund av sjukdom. En stor besvikelse eftersom Wissman inlett året med att ta EM-guld inomhus i Turin i mars.

När Wissman nu kommer in på upploppet av 400-metersloppet på DN-galan – för spänd, för forcerad och framför allt för långsam – personifierar han den handbroms svensk friidrott haft i de senaste åren.

Kanske körde Wissman för hårt i sin ambition att nå medaljplats i de stora mästerskapen – hans kropp sa ifrån.

– Nu är jag mest så otroligt tacksam för att slippa skadeproblemen jag haft de senaste åren och kunna springa igen. Jag hade missat tre av de fyra senaste årens DN-galor, säger Wissman.

Men som sagt, Sveriges snabbaste man är inte lika snabb som förr och inte så snabb som förbundskapten Stefan Olsson skulle önska. VM-kvalgränsen är 45,70 och på Stockholms stadion går Wissman i mål på 46,16.

SM i Gävle kan bli hans sista chans.

– Förhoppningen har ju varit att jag ska vara VM-klar innan dess. Vi letar en extratävling nu till helgen. Men visst kan det bli ett viktigt lopp i Gävle, säger Wissman inför GP-tävlingen i Karlstad där han i går kväll på nytt testade att nå kvalgränsen på 200 meter – 20,70 – men presterade bara 20,93.

400 meter är huvudfokus numera, men en tjuvtitt på VM-programmet har gjort att Wissman sneglar på båda distanserna och är anmäld även på 200 i Gävle.

– Tidigare under stora mästerskap har distanserna krockat, men så är det inte det här världsmästerskapet. Och nu ligger 200 meter efter 400 och då blir jag lite sugen på båda. Jag har förhoppningar om att kunna kvala in i bägge, jag har ju varit under kvalgränsen två gånger på 200 meter men med lite för mycket vind.

– Klarar jag det så springer jag 200 om jag har lust och beroende på hur det gått på 400.

Wissman är redan i Sydkorea i tanken – nu gäller det bara att komma ner i de rätta tiderna också.

Och gärna innan SM, om Wissman och hans tränare Kenth Olsson får bestämma.

– Att nå kvaltiden på 400 under SM, då det blir två eller tre lopp, blir svårt. Motståndet är ju också ganska uselt, och även om Johan kan klara av att göra allt själv så är det inte optimalt. Helst ser jag att SM blir ett led i förberedelserna inför VM, och inte sista kvalchansen, säger Kenth.

– Och om Johan klarat kvalgränsen på 400 innan SM så kommer han bara att springa 200 i Gävle.

• Du har inga synpunkter på att han inte enbart fokuserar på 400?

– Nej, Johan har alltid använt 200 som ett led i träningen för 400. Han är en löpare som lever på sin snabbhet. Han måste kunna springa fort på 200, annars funkar inte 400.

Kenth och Wissman söker nu alltså med kort varsel en lämplig tävling utomlands kommande helg, där kvaltiden på 400 meter ska fixas.

– Det kan bli i London, Tallinn, Holland eller Belgien, förklarar Olsson.

Miss där också, då återstår bara Gunder Hägg-stadion där det lagts nya banor inför SM.

• Hur påverkar det dig, Johan?

– Det beror lite på vad det är för typ av banor. Generellt så är nya banor mjukare och det brukar ta ett par år för dem att ”sätta sig”. Det gynnar vanligtvis inte tiderna. Men vi får väl se hur det känns när jag kommer dit.

Johan Wissman har tävlat i Gävle två gånger tidigare, på SM 2002 och i Europacupen 2005.

– Det är en härlig arena att springa på. Den är omtyckt och det ska bli kul att komma dit igen.

Och roligast blir det förstås om allt mynnar ut i ett VM.

• Vad är det som saknas i din löpning just nu?

– Att verkligen våga. Att våga slappna av och bara springa. Det finns mycket där, jag bara väntar på att det ska komma ut.

• Hur störande är det att inte komma ned mot den tid som krävs?

– Jag har hela tiden fokus på VM och det är viktigt att hålla min plan. Jag fortsätter bara att träna tufft och tycker att formen ändå blir bättre och bättre.

– Men kvalgränsen på 400 meter känns nästan tuffare att nå än att springa till sig en finalplats på VM. Ja, så känns det faktiskt.

Mer läsning

Annons