Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fristadskonstnärer fråga för domstol

Det blir domstolen som får avgöra. Gävlemoderaternas motstånd mot att Gävle ska bli fristad för förföljda bildkonstnärer har väckt het debatt. Nu har de överklagat till Förvaltningsrätten.

I februari sa kommunfullmäktige ja till en motion från Miljöpartiet om att Gävle ska bli den första svenska fristaden för konstnärer. Bara Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade emot.

Tre ledande lokala moderater gick ut och förklarade sitt agerande i en debattartikel som väckte uppmärksamhet på kultursidor runt om i landet och ilska hos många av Sveriges ledande intellektuella.

På måndagen tog Gävlemoderaterna saken ett steg längre och överklagade fristadsbeslutet till Förvaltningsrätten.

– Vi menar att det här är en typ av uppgift som inte ingår i en kommuns arbete som är att sörja för sina egna invånare, säger oppositionsrådet Inger Källgren Sawela, M.

Beslutet som kommunfullmäktige tagit innebär att Gävle ska gå med i det internationella nätverket ICORN (International Cities of Refuge Network) och två år i taget ta emot en bildkonstnär som hotas i sitt hemland.

Sedan tidigare finns åtta fristäder för förföljda författare i Sverige.

300 000 kronor om året kommer det här att kosta Gävle kommun. Pengarna ska tas från donationsmedel avsedda för liknande ändamål.

Dessutom ska kommunen inrätta en 25-procentig tjänst som koordinator.

– Det belastar skattebetalarna. Som kommun är vår första uppgift att se till att våra skattepengar räcker till våra invånare. Har konstnären dessutom sin familj med sig ska de ha skola och omsorg. Det blir kringkostnader, säger Inger Källgren Sawela.

Hon betonar att Gävlemoderaterna inte har något emot att hjälpa folk som är utsatta, men menar att det här är en viktig principfråga.

– Det handlar om vad som ryms inom den kommunala kompetensen. Vad en kommun ska göra och inte göra, säger Inger Källgren Sawela.

– Om staten önskar att kommunerna ska inrätta fristäder bör staten också bistå med pengar för detta.

Moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth beklagar Gävlemoderaternas överklagan, även om hon inte vill kännas vid någon splittring inom partiet.

– Regeringen är väldigt tydlig i uppdraget till Kulturrådet att jobba för fler fristäder i Sverige och jag har aldrig stött på att det skulle stå i strid med några regler. Sedan beklagar jag bara att Moderaterna i Gävle inte ser de stora fördelarna i detta, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.