Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta gäller vid gäddfiske i Storsjön – överträdelse och osäkerheter kring rekordet

Arbetarbladet rapporterade på onsdagen om en gäddfångst på 17,12 kilo. En fångst som väger tungt. Men, som inte gick helt rätt till, förklarar Storsjöns fiskvårdare. Samtidigt råder oklarheter kring gäddrekordet i sjön.

Annons

Storsjön.

Veiko Havela som på onsdagen drog upp en gädda på påstådda 17,12 kilo släppte inte tillbaka den i vattnet som reglerna säger.

Återutsättningskyldighet råder, och den säger att avståndet från nosspetsen till stjärtfenans yttersta spets bestämmer regelmåttet på en fisk som får tas upp. Ett mått, som i det här fallet överskred maxmåttet kring 75 centimeter.

Fisken skulle, enligt bestämmelsen, ha släppts ut i vattnet oavsett om den var död eller levande.

– Mannen i fråga riskerar en bot på tusen kronor nu, säger Lars Ljunggren, fiskvårdare Storsjön.

LÄS MER: Stora rovfiskar minskar övergödning

Det här är inget Storsjöns Fiskevårdsområdesförening (FVOF) tar lätt på. Vanligtvis bötfälls förseelsen av föreningen.

Att fiska upp en för stor, alternativt för liten fisk, är inte det enda en fiskare kan bötfällas för i Storsjön. Sjön har fem utmarkerade fredningsområden där det råder totalt fiskeförbud.

Storsjöns fiskare måste, förutom utsättningskyldigheten, hålla koll på de allmänna fiskereglerna, bestämda av Svenska Fiskeregler. Dessa är bland annat:

* Hålla koll på vilka arter som är fridlysta.

* Ta reda på vilka fiske- och fångredskap som får användas.

* Regeln om fiskeådra.

Botbeloppet ökar succesivt. Överträds flera regler vid samma regelöverträdelse plussas det på med tusen kronor för varje regel som bryts.

Trots det tänker inte föreningen ta detta ärende vidare. Föreningen har förståelse att reglerna är många och de ser händelsen som ett ärligt misstag.

– Han vet ju om att han gjort fel när han tog upp den där stora gäddan; han brukar vanligtvis släppa tillbaka större fisk. Men, han hade inte full koll på reglerna och han kommer inte göra om det, säger Lars Ljunggren.

LÄS OCKSÅ: Jessica vill fightas med fisken

Gäddfångaren Veiko Havela håller med:

– Jag hade ingen aning om det där med måttet på gäddan, säger han.

Han håller med om att det ligger på det egna ansvaret att ta reda på vad som gäller. Dock, förklarar han att tydligare information borde tillhandages Storsjöns fiskare.

– De som säljer korten kan lämna en lapp om vad som gäller och nya regler; för det kommer ju turister och köper kort. De har väl inget hum om olika regler på olika fiskar, tillägger han.

Storsjöns fiskevårdsområdesförening försöker förvalta och utveckla ett hållbart och bra fiske. Ett tydligt regelverk hjälper att reglera och tillåter således inte fiskare att plocka ut mer än vad sjön tål. Därför är det extremt viktigt att släppa tillbaka de stora fiskarna.

LÄS MER: Bra fiske i Nedre Dalälven - men släpp storgäddan

Lars Ljunggren, fiskvårdare.

Lars Ljunggren förklarar:

– Det är ju de framgångsrika individerna som har blivit stora. De växer snabbt och de har mer rom än vad en liten fisk har. Så de är värdefulla främst genetiskt. Det är det som gör sjön attraktiv för sportfiskare då chansen finns att fånga en stor fisk på kroken, säger fiskvårdaren.

Däremot är Dennis Berglund som tidigare bedrivit den populära sportfiskebloggen EsoxHunter skeptisk om Veiko Havelas fångst verkligen är så stor som han uppger.

– Det kommer inte ens upp tio gäddor om året som väger över 10 kilo i Storsjön. Jag ser ju på bilden att den där väger ju inte 17 kilo, säger han.

Veikos gädda kan omöjligen väga så pass mycket, även om den överskrider längdens maxmått, menar han. Gäddornas biologiska natur är anledningen.

– Årstiden i sig talar emot att det är en så stor gädda: Gäddorna har precis lekt och då har dem alltså tömt sig. Och en sån här gädda har normalt 2 kilo rom i sig. Det betyder alltså, att med den här gäddan har vi ett potentiellt svenskt rekord, om den varit fångad för någon månad sedan, skrattar Dennis Berglund.

Trots det står Veiko Havela fast att hans – olovliga – fångst är så tung som han påstår.

– Vikten stämmer med digital våg. Och vi kollade, nollställde vågen och ställde in på kilo. Den är lite felfotograferad i för sig. Så man får inte rätt uppfattning om storleken, säger han.

Nästa gång Veiko Havela fiskar i Storsjön ska han dock ta upp sin fångst, väga den och sedan lägga tillbaka den i vattnet tillägger han.

MER LÄSNING: Galler ska skydda fisken

Mer läsning

Annons