Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidssektorn lågt rankad av Gävleborna

Fritidssektorn får lågt betyg av Gävleborna.

I en jämförelse med 22 andra städer fick Gävle näst sämst betyg av medborgarna.

Bristen på idrottshallar för friidrott, innebandy och ishockey är en del av förklaringen enligt Mats Öström, kultur- och fritidschef i Gävle.

– Skulle vi få till stånd anläggningen för ridsporten, sporthallar för innebandyn och friidrotten och ett par hockeyhallar skulle vi hamna bättre till. Då skulle vi vara genomsnittliga i allt utom ishockey där vi skulle

vara bättre än genomsnittet, säger Mats Öström.

Lågt idrottsbetyg

Statistiska centralbyrån genomför regelbundet medborgarundersökningar i ett stort antal kommuner i Sverige.

När svaren på ett antal frågor vägs samman ger det ett betyg på hur nöjda medborgarna är med sin kommun. För Gävles del hamnar betyget på kulturen på genomsnittet för de 23 ungefär jämnstora kommunerna. Men i jämförelsen idrott placerar sig Gävle näst sist.

Då har medborgarna bland annat betygsatt tillgången på idrotts- och motionsanläggningar samt möjligheterna till idrotts- och friluftsliv.

– Vi vet att medborgarna tycker så här. Vi behöver göra ett antal saker, säger Mats Öström, och räknar upp ett antal idrottsanläggningar som behövs i Gävle:

4 En stor sporthall för innebandy och handboll med cirka 2 000 publikplatser.

4 Bra anläggningar för ridsporten i kommunen.

4 Två ishallar för ishockey.

4 En tävlings- och träningshall för friidrotten.

– Friidrotten är populär, och att vi låter friidrottsungdomar sitta och åka minibuss till Falun för att träna är inte bra, säger Mats Öström.

Till ridsporten har politikerna redan avsatt pengar. Resterande hallar beräknas tillsammans kosta cirka 200 miljoner kronor.

Det är mycket pengar. Om du tänker realistiskt, tror du att de kommer att bli av?

– Ja, men jag tror att vi får tänka ett årtionde fram i tiden, säger Mats Öström.

Ståhl håller med

Den uppfattningen delar han med Lars-Göran Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Varför har det inte blivit några hallar?

– Under min tid som ordförande har vi invigt ishallen och innebandyhallen på Nynäs, vi har lagt pengar på konstgräs och stöttat Huge i tillkomsten av Kasthallen. Det har inte stått stilla men de stora och kostsamma har inte bedömts tillräckligt angelägna i förhållande till andra investeringar i kommunen. Skola, vård och omsorg har högre dignitet, säger han.